Bijzonder kunstwerk van Zweedse banden bij IJsselbolder

Zwolle – Op vrijdag 2 september onthult Frion een bijzonder kunstwerk van oude Zweedse banden bij de locatie IJsselbolder. Frion is een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. In de afgelopen twee jaar is het gebruik van de Zweedse banden van 17 teruggebracht naar één. Het terugdringen van deze banden is onderdeel van het verbetertraject Zorg voor Beter, een initiatief van het Ministerie van VWS. De afbouw is een groot succes. Cliënten hebben meer vrijheid en regie over hun eigen leven. Dit wordt met de onthulling van het kunstwerk symbolisch bekrachtigd.

 

In 2009 begon Frion met het afbouwen van de Zweedse band. De Zweedse band, ook wel onrustband genoemd, is een hulpmiddel dat gebruikt wordt om te voorkomen dat cliënten vallen of gaan dwalen. Ook bij onrustig gedrag wordt de band toegepast. Het gebruik van deze band is een ingrijpende vrijheid beperkende maatregel. Voor Frion was dit een reden om te zoeken naar passende alternatieven. Dat is gelukt. Cliënten slapen nu bijvoorbeeld in verlaagde bedden, bedboxen en voor enkele cliënten was het weglaten van de band al voldoende. Dit levert de cliënten veel op. Cliënten ervaren meer vrijheid en hebben meer regie over hun eigen leven. Ze slapen beter, zijn rustiger en de omgeving is veiliger zowel voor de cliënt als voor de begeleiders.


Symbool

Om deze succesvolle periode af te sluiten, maakten kunstenaars van een van de kunstlocaties van Frion een kunstwerk van de oude Zweedse banden. Het kunstwerk, dat een vogel uitbeeldt, is ruim twee meter breed en een meter hoog. De onthulling is op vrijdag 2 september om 15.00 uur op de locatie IJsselbolder, Commissarislaan 35 in Zwolle. Hierna laten de aanwezigen ballonnen de lucht in gaan.

Zorg voor Beter

Zorg voor Beter is een initiatief van het Ministerie van VWS in samenspraak met brancheorganisaties, beroepsverenigingen en cliëntenorganisaties. Samen werken al deze organisaties aan een betere zorg via Verbetertrajecten, innovaties en het toepassen van de normen en indicatoren voor verantwoorde zorg. Doel is een kwalitatief betere, efficiënte en duurzame zorg met tevreden cliënten.

Artikel delen: