Hollandsche keukenmeid en rondleidingen in het SMZ

Zwolle – Op zaterdag 10 september worden gratis rondleidingen gegeven in het Drostenhuis en op zondag 11 september is de volmaakte Hollandsche keukenmeid aanwezig om u te tonen wat een achttiende-eeuwse keukenmeid moest kunnen. Zij ontvangt u vanaf 13.00 uur in de museumkeuken.

open_monumentendag2011.jpg

De rondleidingen op zaterdag leiden door de stijlkamers van het Drostenhuis en gaan over de geschiedenis van het huis en de verschillende bewoners, de kunsthistorische stijlen zoals de Hollandse Renaissance, rococo en neo-classicisme. Alle bewoners van het Drostenhuis hebben hun sporen nagelaten en modieuze veranderingen laten aanbrengen. Ook wordt de aandacht gevestigd op bijzondere objecten. De rondleidingen zijn gratis en worden gehouden om 11.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur.

Op zondag ontmoet u vanaf 13.00 uur in de museumkeuken de achttiende-eeuwse meid. Aan de hand van het kookboek ‘De volmaakte Hollandsche Keukenmeid’ maakt u kennis met huismiddeltjes tegen allerlei kwalen en kunt u verkoelende ‘Limoenade’ proeven volgens oud recept. U krijgt zachte handen met een zalfje met rozenwater. De keukenmeid laat de destillatie en de verschillende stadia van het maken van zalf en huismiddeltjes zien en vertelt over eetgewoonten in de achttiende eeuw.

Er kwam heel wat kijken bij het bestieren van een huishouden van stand en een goede keukenmeid was daarbij goud waard. Het boek ‘De volmaakte Hollandsche Keukenmeid’ uit 1742 laat zien wat zij allemaal moest kunnen, zoals: ‘Afhakken van ’t vleesch in de Slacht-tyd, inleggen en inzulten van vleesch en visch, toebereiding van een ordentelyke tafel en de kunst om Servetten op een cierlyke wyze, en in allerhande Figuuren te vouwen’.

Artikel delen: