Overijssels Kunstkanaal: de Oost-West connectie

Het Overijssels Kunstkanaal is een uniek samenwerkingsverband van kleine podia op het gebied van beeldende kunst en vormgeving in Overijssel. Samen organiseren zij de beeldende kunstmanifestatie ‘De Oost West Connectie.’ Tussen eind april en eind juni zijn tien tentoonstellingen te zien in diverse expositieruimtes. De bezoeker kan deze aanlegplaatsen aan doen en tegelijkertijd een mooie tocht door de provincie maken. Ter plekke worden de ontmoetingen, de confrontaties en de verbindingen zichtbaar en voelbaar.

De volgende organisaties maken deel uit van het Overijssels Kunstkanaal: Stichting Indigo Almelo (Almelo), Kunststichting de Werkplaats Borne (Borne), Safe (Dalfsen), Perron 1 (Delden), Expositiehuis Den Ham (Den Ham), WILLIE (Deventer), KNSTSPR (Hardenberg), Gemeentelijke Expositieruimte Kampen (Kampen), Roestbak (Oldenzaal) en Galerie Steenwijk (Steenwijk). Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) in Zwolle is enerzijds deelnemer, anderzijds speelt zij een ondersteunende rol.

Het thema ‘De Oost West Connectie’ is breed te interpreteren en vormt tussen de deelnemers het samenbindende element. Elke deelnemer aan het Overijssels Kunstkanaal benadert het op zijn eigen manier en geeft het vanuit eigen beleid invulling. Het resultaat is tien tentoonstellingen in de diverse expositieruimtes. In het kader van het thema beschouwen vijf organisaties (Safe, Roestbak, Indigo Almelo, WILLIE en De Werkplaats Borne) zichzelf als het centrum. Drie (Galerie Steenwijk, Expositiehuis Den Ham en Gemeentelijke Expositieruimte Kampen) situeren zichzelf in het oosten, terwijl KNSTSPR en Perron 1 zichzelf in het westen plaatsen en de blik naar het oosten richten. KCO Cultuursalon fungeert als centraal informatiepunt en laat een overzicht zien van wat elders getoond wordt.  

Doel van de samenwerking tussen de podia is het stimuleren van het culturele klimaat in Overijssel, waarin ruimte moet zijn voor het maken van kunst en waar de kunst op een aantrekkelijke wijze kan worden gepresenteerd aan een zo groot mogelijk publiek. Door samenwerking sta je sterker en kun je uit de inspanningen meer cultureel rendement halen.

De podia kunnen gebruik maken van elkaars expertise en faciliteiten en kunnen ondersteuning krijgen van KCO op het gebied van organisatie, programmering en beleid. In september 2006 is het Overijssels Kunstkanaal gestart. Jaarlijks vindt een beeldende kunstmanifestatie onder de gemeenschappelijke noemer ‘De Oost West Connectie’ plaats. Meer informatie over het Overijssels Kunstkanaal is te vinden op www.kco.nl.

Artikel delen:

Reageer