Bouwplan Kraanbolwerk positief ontvangen

Zwolle – De plannen voor de bijzondere nieuwbouwlocatie Kraanbolwerk kunnen over het algemeen op enthousiasme rekenen bij Zwollenaren. Drie van de vier deelnemers aan de enquête op de gemeentelijke website zegt de getoonde beelden en plannen aansprekend te vinden en denkt dat het Kraanbolwerk een aantrekkelijke woonlocatie wordt.

kraanbolwerk.jpg

Onderdeel van de goedbezochte website over de plannen voor Kraanbolwerk was een enquête waarin in de eerste weken van juni iedereen uitgenodigd werd zijn/haar mening te geven over het ontwerp voor het stedenbouwkundig ontwerp en de ideeën voor de beeldkwaliteit van het gebied. Driekwart van de respondenten gaf aan de plannen aansprekend te vinden en dat het Kraanbolwerk een aantrekkelijke woonlocatie kan worden. Waardering is er voor de variatie in bebouwing en de samenhang met de bestaande bebouwing langs de Thorbeckegracht en de Friesewal en de combinatie van historische en hedendaagse functies. Het behoud van de gevel van de Volharding wordt een goede zaak gevonden. Het unieke gebied vraagt volgens veel respondenten om een bijzondere beeldbepalende invulling waarmee Zwolle zich op de kaart zet.

Er zijn echter ook kritische geluiden te beluisteren. Met name ten aanzien van het hoogste (grijze) gebouw van tien verdiepingen en de massaliteit van het geheel. Ook de overige bebouwing wordt door sommige respondenten te hoog gevonden ten opzichte van de omgeving.

Tips

De enquête heeft daarnaast verschillende tips opgeleverd waar de plannenmakers, de gemeente en ontwikkelaar AM Vastgoed, nog hun voordeel mee kunnen doen. Zo wordt gevraagd om voldoende variatie in type woningen (met balkons) en prijsklassen, geschikt voor jong en oud. Verder wordt geadviseerd veel ruimte voor groen te reserveren en om langs het water te kunnen flaneren. En: ”Laat de detaillering van de ontwerpen en de inrichting geen sluitposten worden”, zoals een van de respondenten het verwoordde.

 

Vervolg

De resultaten van de enquête worden ingebracht bij het afmaken van het stedenbouwkundig conceptplan en vervolgens de bestuurlijke behandeling in college en raad.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. De klankbordgroep had al niets in te brengen.Wie denkt dat er iets veranderd in dit stedenbouwkundig plan moet toch wel ver achterlopen.
  De aansluiting bij de thorbeckegracht zijde is tot 2 keer de thans toegestane bouwhoogte. Ik vind dat geen overeenkomst met het bestaande.
  Ook de bouwsnelheid is bedroevend, men denkt er nog 10 jaar over te kunnen doen.
  Het grote grijze gebouw met 10 verdiepingen plus dak is als wisselgeld ingebracht en wordt als laatste gebouwd.
  Ondanks de subsidies die beschikbaar komen is de bouwdichtheid gelijk aan vorige plannen.
  Een pracht locatie die bouwkundig gezien in de toekomst afbraak aan de historische binnenstad zal doen.


  ⚠️ Meld

 2. Alles wat op dit gedeelte van het centrum verbeterd kan worden juich ik toe. Zo ook deze plannen voor het Kraanbolwerk. Het ziet er geweldig uit! Het is nu een rommeltje. Ik plaats dit gedeelte van Zwolle niet bij de historische binnenstad, dat begint voor mij aan de overkant bij de Buitenkant en de oude stadsmuur.


  ⚠️ Meld

 3. @ KvDijk,
  De meeste huizen aan die zijde van de thorbeckegracht zijn uit de jaren 16 en 1700.
  Volgens mij redelijk historisch.


  ⚠️ Meld

 4. Over dat gedeelte heeft u gelijk, maar die huizen gaan er toch zeker niet aan? Toch alleen dat fabriekscomplex?? Als die mooie huizen ook moeten wijken, wat ik eigenlijk niet durf te geloven, dan wordt het een andere zaak.
  Ik blijf overigens bij mijn mening dat ‘mijn’ historische binnenstad bij de Buitenkant begint.


  ⚠️ Meld

 5. Als je op de plankaart van de gemeente kijkt gaat het alleen over het fabriekscomplex. Ik heb al een optie op een woning, precies op de hoek met uitzicht Rodetorenplein-brug Pannekoekendijk. :D:D:D:D


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.