Het weer: herfst

Zwolle – Donderdag lijkt het nog steeds op herfst buiten, al is de wind minder aanwezig dan vandaag en gisteren. In de vroege ochtend is de westenwind nog hard, windkracht 7, aan zee. Overdag neemt de wind al snel af tot vrij krachtig, windkracht 5, in de kustgebieden. In het binnenland is de westenwind in de middag zwak tot matig. Het weerbeeld is de hele dag somber. De zon krijgen we weinig te zien en er valt geregeld buiige regen. De temperatuur is ook aan de magere kant met 16 graden op de Wadden tot 18 graden in het binnenland. Ook in de avond en nacht naar vrijdag blijft het bewolkt en valt er soms regen. Kouder dan 13 graden wordt het niet.

07-09-2011_weerfoto_onder_de_sassenpoort.jpg
Onder de Sassenpoort

Vrijdag start de dag bewolkt en lokaal valt nog een beetje regen. In de middag wordt het geleidelijk droog en tegen de avond klaart het vanuit het westen op. Met een zuidelijke stroming wordt gedurende de dag steeds warmere lucht aangevoerd: het wordt 19 graden op de Wadden tot plaatselijk al 23 graden in het zuiden. Zaterdag wordt er echt behoorlijk warme lucht aangevoerd. Hierdoor loopt de temperatuur overal op tot boven de 20 graden. In het zuiden en oosten is in het zonnetje zelfs een zomerse 25 graden mogelijk. Later op de dag raakt het meer bewolkt en neemt de kans op buien, mogelijk met onweer, toe. Zondag wordt een dag met buien en een gemiddelde middagtemperatuur van 20 graden.

Voor de eerste dagen van volgende week hangt de verwachting vooral af van de exacte positie en kracht van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Ligt dit systeem redelijk dichtbij en is het krachtig dan wordt het vrij warm en zonnig nazomerweer. Trekt het zich wat verder terug naar het (zuid)oosten of is het wat zwakker dan krijgen we meer buien en lagere temperaturen. Waarschijnlijk zal het weerbeeld begin volgende week in de zuidoostelijke helft van Nederland zonniger zijn dan in de noordwestelijke helft.

Artikel delen: