Verhoging kwaliteit hbo heeft extra investeringen nodig

Zwolle – De kwaliteit in het hoger beroepsonderwijs kan niet omhoog zonder extra financiële investeringen vanuit de onderwijsbegroting. Staatssecretaris Zijlstra van hoger onderwijs legt in het kielzog van het advies van de commissie-Veerman, terecht een zware opdracht tot profilering en kwaliteitsverbetering bij het hbo, maar bezuinigt tegelijkertijd. Dat is echter onmogelijk en onwenselijk.

Die kritiek aan het adres van het kabinet-Rutte uitte Cees Veerman, voorzitter van de gelijknamige commissie Toekomstbestendig Hoger Onderwijs, woensdag tijdens de opening van Windesheim in Zwolle. Hij riep het hbo op zelf het heft in handen te nemen om zich beter en hoogwaardiger op de kaart te zetten. ‘Ga zelf aan de slag, kies je sterke punten en profileer je daarop. Doe je dat niet, dan wordt het voor je gedaan vanuit Den Haag. Heroriënteer je op je beginselen. We moeten ons eigen hbo-karakter centraal stellen en geen tweede universiteit willen zijn. Het hbo is niet minder maar anders en moet bovendien een aantrekkelijk alternatief worden voor vwo’ers,’ aldus Veerman.

Zelf kiezen

De aanbevelingen van de commissie-Veerman zijn vrijwel integraal opgenomen in de Strategische Agenda die staatssecretaris Zijlstra in juli dit jaar uitbracht. Hij wil een vermindering van het aantal bacheloropleidingen en variatie in onderwijsaanbod tussen hogescholen. Volgens Veerman moeten docenten, onderzoekers en studenten met elkaar gaan werken aan een onderwijscultuur waarin een hoger niveau, betere prestaties en sterkere motivatie tot stand komen.

‘Het is tijd om te kiezen, sommige opleidingen af te stoten en andere juist vol te ontwikkelen en te upgraden. Je moet je onderscheiden van andere hogescholen. Dat is een moeilijk proces, maar het is nodig. Er moet nauwer worden aangesloten bij de wensen van bedrijven en instellingen en de prognoses op de arbeidsmarkt. Onderwijs en onderzoek moeten meer met elkaar verbonden worden en lectoren moeten voor de klas’, zo bepleitte Veerman. ‘Laat zien wie en wat je wilt zijn en baseer dat op inhoudelijke kwaliteit. Samenwerken is nodig, maar bedenk wel dat als je ergens een snoer omheen doet, je nog geen verband hebt’.

Fighting spirit

Hij moedigde docenten en studenten aan actief aan dit innovatieproces mee te werken en de aanpak niet over te laten aan de bestuurders of politici: ‘Wat we nodig hebben, is een fighting spirit. Het moet beter, studenten moeten harder werken en het onderwijsniveau moet omhoog.’ Staatssecretaris Zijlstra wil al in het najaar een hoofdlijnenakkoord met de hbo-raad sluiten en voor de zomer van 2012 al voorstellen van de instellingen over profilering en kwaliteitsverhoging ontvangen. De Tweede Kamer heeft nog geen besluit over de plannen van Zijlstra genomen.

Artikel delen:
Reactie 1
 1. Cees Veerman

  De kwaliteit in het hoger beroepsonderwijs kan niet omhoog zonder extra financiële investeringen vanuit de onderwijsbegroting.

  Hij moedigde docenten en studenten aan actief aan dit innovatieproces mee te werken en de aanpak niet over te laten aan de bestuurders of politici:??Wat we nodig hebben, is een fighting spirit. Het moet beter, studenten moeten harder werken en het onderwijsniveau moet omhoog.??

  —————————-
  prachtig verhaal, maar waarom kan dit niet ZONDER die extra financiele investeringen. Fighting spirit zit tussen de oren, en is niet te koop.

  Ook hier zou selectie aan de poort een goede optie zijn, zowel voor studenten als docenten en ander personeel; en op zoek naar een nieuwe vorm van kleinschaligheid (kwaliteit van opleiding en diploma).


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.