Primeur geluidssysteem K-Array bij grachtconcert

Zwolle – Het Thorbeckegracht Festival in Zwolle, aanstaande zaterdag, wordt uitgerust met één van de meest geavanceerde geluidssystemen die er momenteel beschikbaar is: K-Array. Hiermee heeft het festival de Nederlandse primeur. Het is voor het eerst dat dit Italiaanse merk in deze grootte in Nederland te beluisteren is. De artiesten, waaronder Karin Bloemen, kunnen hun vingers aflikken bij een dergelijke ondersteuning.

De topset K-Array KH4 is aangekocht door het Zwolse licht- en geluidbedrijf Bwefar, dat met K-Array de keuze maakt voor topgeluid en lichtgewicht. De keuze voor K-Array is niet alléén ingegeven door de topkwaliteit, maar ook door de compacte uitvoering. De speakers zijn slechts zestien centimeter dik, iets groter en dikker dan een flinke flatscreen. Akim Bwefar: “Als je mooie beelden wilt maken op een podium, heb je het liefst niet dat er gigantische speakers in de weg staan. Dat lukt goed met K-Array.”

Veel mensen die in deze branche werken, kunnen in eerste instantie niet geloven dat dit geluid uit zulke platte speakers komt. “Vroeger had je een speaker van een bepaalde grootte nodig, van hout, om het gewenste geluid te verkrijgen. Maar de technologie is veranderd, en nu kan het klein. Groot betekent niet meer automatisch goed. Dat onze opbouwers niet meer zo zwaar hoeven tillen is een pre. De set weegt nog geen vijftig kilo. Wat we normaal in een vrachtwagen laden, wordt nu met een busje aangevoerd.”

Over K-Array

K-Array kan zich meten met de gevestigde topmerken zoals bijvoorbeeld Meyer, L’accoustics en Alcons. “Array betekent ruimte”, legt directeur Akim Bwefar uit. “Het is gemaakt om geluid een diepe ruimte in te sturen. Array-systemen zijn helemaal hot. K-Array wordt geïmporteerd door top-microfoonfabrikant Sennheiser, dat hiermee een visitekaartje afgeeft voor de branche. K-Array geeft het beste klankbeeld weer dat er momenteel beschikbaar is, en dat wordt door ons volledig digitaal aangestuurd.

Kom luisteren

Zaterdag tijdens het grachtenconcert kunnen mensen die geïnteresseerd zijn, K-Array voor het eerst op deze manier in Nederland beluisteren, en dat ook nog eens in een top-setting. Akim Bwefar: “Wat wij zaterdag aan geluid én licht neerzetten, is ongekend. Je kan het nú horen, dus kom even langs!”.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Ik heb in Italië dit type set gehoord, en er ook al een keer mee mogen spelen tijdens tryouts. Leuk spul en erg impressive. Wel hangt alles af van de artiest, de speaker controllers (DSP) en bovenal de geluidstechnici @ FOH.
    Het valt of staat met de juiste ophanging. Het mid-hoog vormt een waveguide (de speakers koppelen onderling in fase en versterken zo elkaar), dit komt vaak aan op centimeters voor het midden, en millimeters voor het hoog (mid & hoog zitten beiden gecombineerd). Wanneer de hoek ook maar iets verkeerd is en gelijkertijd de onderlinge verticale afstand ook niet goed is, valt de waveguide uiteen en verzwakken ze elkaar juist.
    Ik ben er erg benieuwd naar, ben ook benieuwd wat er aan laag staat en/of dit op de standaard settings draait of in een arc -> bundeling.
    Iemand van Bwefar die mee leest misschien?


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.