Studenten bedenken luxe woningen van bamboe

Zwolle – Voor veel studenten betekent vakantie feesten en luieren in Salou of Chersonissos. Maar dat geldt niet voor Sebastian Borchers en Thorsten Lohman, die deelnamen aan de Brains-X-Change competitie (www.brainsxchange.org). Volgens deze hardwerkende studenten van het Windesheim Honours College, kunnen er uit bamboe luxueuze woningen worden gemaakt, als oplossing voor een schoner, veiliger en duurzamer leven in de Zuid-Afrikaanse townships.

De winnaars van de Brains-X-Change competitie werden 27 juli bekend gemaakt tijdens een spannende finale in Rotterdam. Op basis van de plannen en pitches van vijftien studenten maakten de juryleden van Enviu, Projects Abroad en de Rabobank de drie winnende teams bekend. De studenten reizen in oktober naar Zuid-Afrika om daar ter plekke te bekijken hoe ze hun plan in praktijk kunnen brengen. Met een team van Zuid-Afrikaanse studenten werken zij aan de verdere uitwerking ervan.

Bamboe huizen

Sebastian en Thorsten wonnen met hun ‘doe het zelf huis’ , omdat bamboe een betaalbaar alternatief is voor de huidige huizen in de sloppenwijken. De jury stelde vooral de toewijding waarmee de twee studenten hun voorstel hebben uitgewerkt op prijs.

De competitie

Brains X Change is een competitie die studenten uitdaagt hun brains in te zetten voor een betere wereld. Maar liefst 6000 studenten bedachten het afgelopen jaar tijdens hun studie slimme oplossingen die niet alleen geld opleveren, maar ook het leven van hun leeftijdsgenoten in de sloppenwijken van Kaapstad verbeteren. Schoon water, het ophalen van afval en elke dag een douche zijn in Nederland vanzelfsprekend, maar niet in Zuid-Afrika.

Ruim negentig studenten dienden op een online platform een idee in. Hiermee maakten ze kans op een ticket naar Kaapstad om daar samen met lokale studenten hun plan in de praktijk de brengen.

Artikel delen: