Onderzoek naar zelfredzaamheid in Zwolle

Zwolle – De gemeente Zwolle en Veiligheidsregio IJsselland gaan de komende jaren gezamenlijk investeren in het vergroten van de zelfredzaamheid van de inwoners van de gemeente.

Om dat goed te kunnen doen willen de organisaties eerst weten hoe het op dit moment staat met de zelfredzaamheid in Zwolle. Dit beeld proberen de instanties te krijgen door het doen van onderzoek naar wat inwoners weten over risico’s in hun omgeving, hoe ze calamiteiten voorkomen, hoe ze zich er op voorbereiden en hoe ze handelen als er iets gebeurt. Via het raadplegen van het Zwols Burgerpanel moet een goed beeld worden verkregen. In een later stadium volgt de uitslag van het onderzoek.

Maar waarom is zelfredzaamheid zo belangrijk? De overheid (hulpdiensten) kan zich onmogelijk op alle calamiteiten prepareren of bij grote calamiteiten u als eerste helpen. Het kan dus zijn dat u in geval van een noodsituatie (in eerste instantie) op uzelf of uw omgeving bent aangewezen. Hierop moet u voorbereid zijn en de gemeente en veiligheidsregio helpen u daarbij. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek kan bepaald worden welke acties zij moeten nemen om de zelfredzaamheid te vergroten.

Artikel delen: