Regio Zwolle werkt samen aan economische versterking

Zwolle – Economische groei in de regio Zwolle door samenwerking van overheden, ondernemers, onderwijs en onderzoekers . Met dat duidelijke doel stellen zestien gemeenten, verspreid over vier provincies samen een ‘economische agenda’ op. Zaterdag 10 september hebben de 16 deelnemende gemeenten een intentieovereenkomst ondertekend om de samenwerking te bekrachtigen.

De regio Zwolle doet het al jarenlang goed op economische, landelijke ranglijsten. De inschatting van een groot aantal gemeenten in dit deel van het land is dat door intensiever samen te werken de regio zich economisch nog meer kan versterken. Goede kansen worden gezien op de clusters logistiek, vrijetijdseconomie, health & care, duurzaamheid, nieuwe materialen en agrarisch.

Daarom wordt nu gezamenlijk gewerkt aan het opstellen van een regionale ‘economische agenda’. Zo’n agenda geeft aan waar kansen liggen en hoe die het best verzilverd kunnen worden om de positie als economische topregio in het land uit te bouwen. De zestien gemeenten nemen daartoe het initiatief maar het is nadrukkelijk de bedoeling dat samen met ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen gewerkt wordt aan de (economische) toekomst van de regio Zwolle.

De komende periode wordt gekeken welke economische kansen het beste gezamenlijk opgepakt kunnen worden. Per cluster wordt onderzocht hoe zo goed mogelijk economisch rendement gehaald kan worden in een regionale samenwerking tussen overheid, ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen.

Binnen een aantal jaren moet de samenwerking binnen de regio Zwolle leiden tot een aansprekende groei van de productiviteit en de werkgelegenheid, onder meer door meer startende ondernemers. De ambitie van regio Zwolle is om door de bereikte economische meerwaarde een waardevolle partner te zijn voor de landelijke en Europese overheden.

De deelnemende gemeenten zijn Dalfsen, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartwaterland en Zwolle (Overijssel), Meppel (Drenthe), Noordoostpolder en Dronten (Flevoland), Hattem, Heerde en Oldebroek (Gelderland).

Artikel delen: