Extra controles op overwegen door ProRail en KLPD

Zwolle – ProRail en KLPD kondigen aan de komende weken strenger en vaker te controleren bij overwegen nu het nieuwe schooljaar voor iedereen weer is begonnen. De schooljeugd blijkt regelmatig spoorwegbomen te negeren. Het KLPD en ProRail hebben in 2011 gezamenlijk al zo’n 2000 boetes uitgedeeld bij spoorwegovergangen.

ProRail en KLPD richten zich speciaal op brugklassers. Jongens en meisjes die voor het eerst een nieuwe schoolroute fietsen en mogelijk voor het eerst een overweg oversteken. Vandaag hebben vier bekende Nederlanders de spoorbeheerder een handje geholpen. In Baarn, Ede, Den Bosch en Alphen aan den Rijn gingen voetballer Kenneth Vermeer, rapper Keizer, Echt Gooisch meisje Pauline en GTST-ster Robin Martens jongeren met jongeren het gesprek aan over veilig gedrag bij overwegen. Ook President-Directeur Marion Gout- Van Sinderen was voor één dag buitengewoon opsporingsambtenaar bij ProRail om overwegveiligheid nog beter tussen de oren te krijgen bij scholieren.

Levensgevaarlijk
Wie spoorwegbomen negeert, speelt met zijn leven. Toch gebeurt het dagelijks dat mensen spoorwegovergangen trotseren wanneer de bellen rinkelen, de lampen op rood staan of de bomen gesloten zijn. Ongevallen op overwegen zijn verschrikkelijk treurig. Het is traumatisch voor omstanders, spoorwegpersoneel en kan flinke vertraging van het treinverkeer veroorzaken. Vorig jaar vielen er 9 dodelijke slachtoffers op overwegen. Dit jaar hebben er 22 ongevallen plaatsgevonden op overwegen, waarvan 3 keer met dodelijke afloop.

Je niet aan de regels houden bij een overweg kan flink in de papieren lopen. Wie betrapt wordt op het negeren van het overweglicht, of gesnapt wordt bij het doorkruipen onder de bomen is tussen de € 50 en € 180 euro kwijt.

Wil je blijven leven, wacht dan even!
ProRail vraagt continu aandacht voor veilig gedrag bij overwegen onder de noemer ‘Wil je blijven leven, wacht dan even!’. Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) handhaven en via educatie en communicatie richt ProRail zich op gedragsbeïnvloeding bij overwegen. Voor het basis- en voortgezet onderwijs heeft ProRail lespakketten ontwikkeld en geeft de spoorbeheerder gastlessen op scholen. ProRail werkt samen met Veilig Verkeer Nederland in de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Goede actie, maar in Zwolle kom ik op de fietsroutes alleen de overweg in het Kamperlijntje bij voormalige halte Veerallee tegen.
  Laat ze in Zwolle daarom alsjeblieft ook kijken naar ander irritant gedrag, zoals met 3 of 4 naast elkaar fietsen….


  ⚠️ Meld

 2. Wat bepaald dan wat ??50,- is en ??180,- is. De overtreding is toch het zelfde. Kan me niet voorstellen dat wanner er geen spoorbomen zijn minder zwaar wordt gestraft dan met slagbomen.


  ⚠️ Meld

 3. Zeker een goede actie! Zag in Groningen een keer een agent een stel jochies letterlijk in de kraag grijpen! 😉

  Maar leg mensen dan ook even het dubbele Andreaskruis uit. En dat ze toch echt moeten wachten tot het rode licht gedoofd is!

  Met zijn 3en of 4en naast elkaar fietsen is ook irritant. Maar goed…mensen schijnen ook massaal te vergeten, dat je enkel met zijn 2en naast elkaar mag fietsen als je daarbij het overige verkeer niet hindert. En als je in Zwolle fiets hinder je in principe 90% van de tijd overig verkeer…


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.