Boog oude spoorbrug nog niet naar demontageplaats

Zwolle – De oude spoorbrug tussen Zwolle en Hattem ruimt vanaf vandaag, 12 september, definitief het veld. De brug wordt gesloopt nu spoorbeheerder ProRail de naastgelegen nieuwe spoorbrug de Hanzeboog in gebruik heeft genomen. De oude stalen delen worden de komende dagen en weken op pontons via de IJssel afgevoerd.

sloop_spoorbrug_1037_470.jpg
De boog staat al wel op het ponton, maar ligt nog niet los …

De sloopwerkzaamheden worden door aannemer Tebezo uit Genemuiden gecoordineerd. De brug bestaat onder andere uit een hefdeel, boog, spoordijk, pijlers op land en in de rivier. Van de stalen brugdelen wordt de karakteristieke boog als eerst afgevoerd via een ponton. Volgens de planning zou de boog 12 september weggevaren moeten worden. Dit is helaas niet gelukt. Als de voorbereidingen goed verlopen, zal dinsdagmorgen het gevaarte naar de demontageplaats worden gevaren. Vanaf maandag 19 september worden hijskranen (700 ton) ingezet om de andere brugdelen te verwijderen.

sloop_spoorbrug_1325_2_470.jpg
Alsof het een pakje boter is …

sloop_spoorbrug_1419_470.jpg

sloop_spoorbrug_1428_470.jpg
De scheepvaart ondervond, na een tijdelijke stillegging, weinig hinder  …

 UPDATE: VIDEO NOS

Historie

Met de sloop van de spoorbrug verdwijnt een stuk spoorhistorie. De spoorbrug werd in 1864 aangelegd om de ontwikkeling van Noord- en Noordoost-Nederland vooruit te helpen. Nu het spoorvervoer weer verder ontwikkelt, onder andere door de komst van de Hanzelijn, is er een nieuwe spoorbrug nodig. Deze ‘Hanzeboog’ is afgelopen zomer volledig in dienst genomen. De Hanzelijn verbetert de verbinding tussen de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland.

Afvoer

Het staal uit de brug vervalt aan de aannemer. Een aantal onderdelen, zoals twee hefwielen, wordt bewaard en verwerkt in een monument dat in de uiterwaarde bij Hattem een plek krijgt. Het gros van het staal wordt over de rivier afgevoerd en later gerecycled. Met het verdwijnen van de brug, krijgt het scheepvaartverkeer een onbelemmerde doorvaart en is er ook meer ruimte voor de rivier.

sloop_spoorbrug_1059_470.jpg

sloop_spoorbrug_1063_470.jpg

sloop_spoorbrug_1325_470.jpg

sloop_spoorbrug_1337_470.jpg

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Het is niet gelukt de oude spoorbrug tussen Zwolle en Hattem maandag al weg te halen.

    De oude spoorboog wordt losgehaald en daarna weggevaren. Doordat de sloop langer duurde dan verwacht, was niet zeker of het werk voor zonsondergang klaar zou komen. De verwachting is dat de spoorboog dinsdagochtend wordt weggeslept. Een aantal onderdelen van de oude brug uit 1864 blijft bewaard en wordt verwerkt in een monument. De brug is overbodig geworden, omdat er een nieuwe spoorbrug is aangelegd vanwege de komst van de Hanzelijn tussen Zwolle en Lelystad.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.