“Citymoves Zwolle bleef binnen de vergunning”

Zwolle – De regen van klachten over de geluidsoverlast tijdens het danceevenement Citymoves kan de gemeente Zwolle niet staven op overtreding van de decibellen door organisator Alda Events. Wethouder René de Heer liet maandagavond op het Raadsplein weten dat Citymoves binnen de normen van de vergunning is gebleven, maar laat ook weten dat de waarde van dB(C), dat de basdreunen meet, van 95dB naar beneden bijgesteld gaat worden.

citymoves_2011_1.jpg

De Zwolse GroenLinks en de ChristenUnie hadden maandag schriftelijke en mondelinge vragen gesteld over de klachten van geluidsoverlast die met name tot uiting kwamen via de discussies op Internetkrant Weblog Zwolle, mail, een telefoontje en de social media. Wethouder de Heer gaf aan dat hij de opmerkingen over geluidsoverlast op Weblog Zwolle had gelezen. Hij heeft laten controleren wat de feitelijke geluidsoverlast was. De eerste oorzaak was de wind in combinatie met de stand van het hoofdpodium, dat richting het noordoosten gesitueerd was. De tweede oorzaak zou een dubbele overschrijding van een dB(C)-waarde (die voor de doffe donkere dreunen zorgen) van 95dB kunnen zijn, maar deze meting was volgens de vergunning niet noodzakelijk. Het was een extra meting. Rond 18.30 uur en 20.30 uur werd meer dan 95dB(C) gemeten. Na een telefoontje van de gemeente Zwolle naar de organisatie toe werd het geluid zondagavond direct bijgesteld. Er was geen overschrijding van de norm 85dB bij de dB(A)-waarde. Er werd op beide waarden 45 keer gecontroleerd. Citymoves bleef dus ‘binnen de vergunning’.

Wethouder De Heer, die de ervaren geluidsoverlast betreurt, zei dat er nog gewerkt wordt aan een nieuw evenementenbeleid, en dat ‘geluid’ daarin een serieus onderwerp is. Hij kondigde maandagavond alvast aan dat wat hem betreft de waarde van dB(C) naar beneden bijgesteld gaat worden.

De Heer wil wat betreft muziekfeesten op Park de Wezenlanden bereiken, dat wat het beste is voor de bezoekers en voor de omgeving de minste overlast heeft. Daarvoor zal 24 september a.s. mede op aanbeveling van GroenLinks, een demonstratie van het Zwolse bedrijf HA Rentals bijgewoond worden. Dit, om nader te bekijken of nieuwe geluidstechniek het geluid en licht minder laat uitwaaieren. Het nieuwe Evenementenbeleid zal nog voor het einde van dit jaar aan de raad gepresenteerd worden.

Artikel delen:
Reacties 22
 1. De Heer wil wat betreft muziekfeesten op Park de Wezenlanden bereiken, dat wat het beste is voor de bezoekers en voor de omgeving de minste overlast heeft.

  Bij het volgende evenement maar koptelefoons uitdelen dan? Als het aan al die miepers hier op WLZ ligt, zal dat de beste oplossing zijn.
  Ik zeg: die paar keer dat er wat wordt georganiseerd in het park, mag het dak er best afgaan. Ik kon me gisteren niet storen aan die beat in de achtertuin, het heeft naar mijn beschouwing iets gezelligs. Dan heb je tenminste het idee dat er nog een beetje leven is op zondag…


  ⚠️ Meld

 2. tuurlijk….binnen de perken laat me niet lachen…Laten ze het volgend jaar maar bij de wytherplas houden dan,,o nee daar zullen wel ambtenaren in de buurt wonen geeft te veel lawaai.


  ⚠️ Meld

 3. Joris, ik kan me nog een evenement herinneren dat nog niet zo heel lang geleden aan de Wythmenerplas weer gehouden. Hier in de wipstrik konden we heerlijk meegenieten dankzij de wind die deze kast op stond. Mij hoor je niet klagen, maar ik vrees dat het een aantal Zwollenaren er niet van zal weerhouden om te klagen wegens overlast.


  ⚠️ Meld

 4. Lekker serieus nemen die de Heer. Gaat vragen stellen omdat hier op dit log (met alle respect) wat discussie is tussen een paar mensen, het ontvangen van maar liefst 1 telefoontje en een e-mail Pfff……


  ⚠️ Meld

 5. Mooi man! Ik hoop dat de bezoekers veel plezier hebben gehad en dat we zonder veel problemen met regelmaat feestjes kunnen blijven houden!

  Toen we vrijdag langs het terrein reden zei ik nog tegen mijn vriendin: “DAT is nou zo mooi aan het wonen in Zwolle; ze organiseren nog eens wat leuks!”


  ⚠️ Meld

 6. Ik wil bij deze ook alle kerken in Zwolle verbieden op zondag! Met name de koningskerk in Zwolle! Ik woon daar vlak in de buurt en op zondagochtend heb ik altijd heeeeeeeeeeeel veel last van auto;s en mensen die heeeeel veel kabaal maken en naar elkaar toeteren en bellen!

  Dus als we in Zwolle toch zielig gaan doen over geluid, alle kerken verbieden, zondagrust is wat we nodig hebben!

  Gewoon alles of niets :-)!


  ⚠️ Meld

 7. Inderdaad, ik woon schuin tegenover de Jeruzalemkerk en deze begint op zondagochtend al om 9:13u met luiden, moet ik nu ook gaan klagen bij de gemeente dat dit mijn zondagsrust verpest?
  Pfff, laten we elkaar gewoon lekker wat dingen gunnen en niet gelijk gaan lopen huilen als er een dag iets georganiseerd wordt!


  ⚠️ Meld

 8. “Citymoves Zwolle bleef binnen de vergunning” !
  Ja, een dergelijk antwoord van Rene de Heer (VVD) viel te verwachten. Zo’n commercieel evenement wordt door de VVD natuurlijk geen stro breed in de weg gelegd.
  En sinds wanneer is de VVD zo begaan met kunst & cultuur ?
  Kennelijk alleen als er goed aan te verdienen valt !…


  ⚠️ Meld

 9. En sinds wanneer is de VVD zo begaan met kunst & cultuur ?
  Kennelijk alleen als er goed aan te verdienen valt !…

  Ik denk dat ze het in jouw ogen toch nooit goed kunnen doen….is het wel?


  ⚠️ Meld

 10. @Natascha
  Ik gebruikte het alleen als voorbeeld dat er bij evenementen wel gelijk een hoeveelheid gezeur is maar bij bijvoorbeeld de kerk niet. Misschien geen 100% correcte vergelijking maar mijn punt is duidelijk neem ik aan

  En ik heb geen problemen met een evenement als Citymoves, ik ga er juist graag heen! Maar je hoort mij ook niet serieus klagen over bijvoorbeeld de kerk ’s ochtends vroeg!


  ⚠️ Meld

 11. Van de kerken heb je ook niet z’n last van de BASS geluiden maar van dit wel.
  En de gemeente is gewoon knetter gek ze sporen daar niet met hun gezeik. ZelfsZe hebben het voor elkaar gekregen om een mooie stuk van de natuur te gaan vernielen langs de ijssel.
  Ze zijn echt knetter gek geworden.

  Gemeete Zwolle een tip ga bij het spoor werken dan sporen julie wel. Nu zijn jullie ontspoord.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.