Zwolle kan zich vergapen aan HET OOG

Zwolle – Museum de Fundatie wil zijn vestiging Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle uitbreiden. De behuizing van Museum de Fundatie aan de rand van de Zwolse binnenstad, is te klein geworden om de tentoonstellingen, eigen collecties en de bezoekers, met name groepen en scholen, adequaat ruimte te bieden.

13-09-2011_dakkonstruktie_de_fundatie_6.jpg

Ongeveer 100 Zwollenaren waren dinsdagavond nieuwsgierig naar de laatste ontwikkelingen rond het ontwerp ‘HET OOG’ van Museum de Fundatie en kwamen naar een speciale informatiebijeenkomst over de uitbreiding van het museum. Na een welkom en een openingswoord van directeur Ralph Keuning en wethouder Nelleke Vedelaar vond een presentatie plaats door architect Hubert-Jan Henket. Daarna was er de mogelijkheid om een mini- tentoonstelling over het ontwerp te bezichtigen. Op het dak van het succesvolle museum is een proefvlak van ‘HET OOG’ gemaakt.

13-09-2011_dakkonstruktie_de_fundatie_3.jpg
Dit is een proefvlak van het nieuwe OOG…

13-09-2011_dakkonstruktie_de_fundatie_4.jpg

13-09-2011_dakkonstruktie_de_fundatie_5.jpg

Met zijn tentoonstellings- programma wist het museum een belangrijke plaats te veroveren in het Overijsselse culturele leven, nationaal profiel te verkrijgen en grote hoeveelheden publiek vanuit heel Nederland naar Zwolle te trekken.

De uitbreiding van het museum wordt door de provincie Overijssel, sponsoren van Museum de Fundatie en de gemeente Zwolle mogelijk gemaakt. De gemeente Zwolle is opdrachtgever voor de uitbreiding en eigenaar van het pand aan de Blijmarkt.

 13-09-2011_dakkonstruktie_de_fundatie_8.jpg

13-09-2011_dakkonstruktie_de_fundatie_7.jpg

oog_fun_1.jpg

oog_fun_2.jpg

oog_fun_3.jpg 

13-09-2011_dakkonstruktie_de_fundatie_2.jpg

Artikel delen:
Reacties 41
 1. Neo-klassiek zul je bedoelen. Het is een ontwerp in Neoclassicistische stijl. Het is dus nooit echt klassiek geweest. Dat de tijd ons gevoel heeft beïnvloed waardoor we het nu een klassieke status verlenen betekend niet dat de gedachte van het ontwerp veranderd is. Het is altijd al een “namaak” gebouw geweest. Wat dat betreft valt er niet zo veel te verliezen en moeten we eens ophouden nostalgisch te doen wat eigenlijk een verkapte vorm van angst voor verandering is.


  ⚠️ Meld

 2. Vind, zeg maar de kiezel-structuur van het oog, niet zo gewenst .
  Gaat namelijk de concurrentie aan met het gebouw, min of meer.
  Er moet worden gestreefd naar een zo groot mogelijk contrast m.i.
  Mogelijk is de kleine oppervlakte van het proefmodel verwarrend !?

  Als ik zou mogen kiezen, zou ik terugkeren naar de gladde ‘abstracte’ huid
  , als ware het een UFO geland op het neo-classisme van de 19de eeuw .
  Laat de architect nog eens terugkijken naar zijn eerste ideeën.
  Mijn bescheiden advies
  😉


  ⚠️ Meld

 3. Het oog is gewoon de verkrachting van naar mijn smaak een van de mooiste gebouwen van Zwolle. Ik overweeg ernstig te verhuizen naar Zierikzee: daar staat een vrijwel identiek gebouw zonder dat wanstaltige op het dak.

  Wordt het Potgieterspark gereconstrueerd om het aanzien van de stad te verstevigen, komt er zo’n afschuwelijk iets op de Fundatie te staan. Mijn voorstel: bouw een betonnen parkeergarage op het park, hoeven we dit wangedrocht tenminste niet te zien. Of….verhuis de Fundatie naar de bovenste verdiepingen van de ABN-toren en zet daar zó’n wrat op!


  ⚠️ Meld

 4. Triest dat de gemeente zoiets toestaat op zo,n statig gebouw.Moet de burger eens mee aankomen om zo,n bol op het platte dak van je huis in een wijk te plaatsen.Daar krijg je als burger nooit een vergunning voor.Ik mag lijden dat deze bol dwars door het dak zakt dan weten ze bij de gemeente eens hoe dom zoiets is


  ⚠️ Meld

 5. Vindt het ook doodzonde voor het gebouw 1 van de weinige mooie gebouwen die wij hebben met een enorme mooie uitstraling nu waarom plaatsten ze dat ding nie daar achter op de parkeerplaats of in de gracht roep maar wat


  ⚠️ Meld

 6. wat een gekken is dit geen monument ofzo normaal doen ze altijd zo moeilijk met oude gebouwen verbouwen en hier pleuren ze gewoon een afschuwlijk lelijke steen of iets op gemeente zwolle schaam je dit is gewoon zonde van zoon gebouw


  ⚠️ Meld

 7. typisch iets voor zwolle, in de jaren 60 de hele binnenstad vernielen, voor ddr-achtige gebouwen, een snelweg die dankzij het rijk werd tegen gehouden. het stedelijk museum dat er niet uitziet en nu dit.. diep triest


  ⚠️ Meld

 8. Kunnen ze niet het gebouw zo (in ere) laten en in plaats daarvan een ondergrondse tunnel graven naar de voormalige X-ray er schuin tegenover. Hebben ze er een heleboel ruimte bij en gebeurt er ook nog weer eens wat met dat pand. Dat staat ook al jaren leeg.


  ⚠️ Meld

 9. Laat maar wezen, allemaal.
  Wij hebben totaal geen stem in deze.
  12-12-2012 staat dat ding daar gewoon.
  Mede dankzij een kliekje sponsoren.
  Gemeente, zoek het lekker uit.
  Faal.  ⚠️ Meld

 10. Het is al bijna een gegeven inderdaad dat die puist erop komt. Directeur Keuning is kennelijk een goede lobbyman en kan pronken met zijn bezoekercijfers, maar dat houdt nog niet in dat hij dan maar alles voor mekaar moet krijgen. De sponsoren zijn heel belangrijk in deze, dat klopt. Maar ook de provincie en de gemeente Zwolle zijn uiterst slim ingepakt. Er is geen weg meer terug! Of…….. Hier, maar ook op straat lijkt een grote meerderheid tegen de puist. Hoe kan dat toch, dat dat ding er toch komt >:( Dat is geen respect voor de Zwollenaar.


  ⚠️ Meld

 11. Doel: “De behuizing van Museum de Fundatie aan de rand van de Zwolse binnenstad, is te klein geworden om de tentoonstellingen, eigen collecties en de bezoekers, met name groepen en scholen, adequaat ruimte te bieden. ”

  Middel: laten we eens aandachtvragend gek doen!

  Uitkomst: dat is gelukt!  ⚠️ Meld

 12. De gemeente is totaal niet in staat 1 lijn aan te houden… aan de ene kant mooie projecten zoals de kloostertuin naast de broerenkerk en de nieuwe markt waar parkeerplaatsen door groen zijn vervangen, het opknappen van het potgieterspark bij de “suukerbulte” achter de fundatie, de winkels en woningen aan de andere kant van de broerenkerk bij klokkensteeg/eiland.

  Aan de andere kant projecten die afbreuk doen aan de gezellige oude binnenstad zoals de glasbak op de melkmarkt waar het Overijssels museum in zit, de grote sportwinkel naast C&A met al dat glas en metaal, de glazen engel op de grote markt en nu weer dit ei op de fundatie…. Hou de binnenstad schoon van die moderne bouwsels die totaal niet passen in onze mooie oudhollandse binnenstad!! Doe dat maar BUITEN de grachten a.u.b.???


  ⚠️ Meld

 13. oja, het Maagjesbolwerk had ook wat minder grotesk gekund, lijkt zo wel een megagroot fort…. mooi gebouwd maar ook niet passend op deze wijze bij de binnenstad…


  ⚠️ Meld

 14. Nu ik dat proefvlak zo zie ben al wat enthousiaster dan voorheen. Dat gaat wel een goede uitstraling opleveren, zowel van dichtbij als veraf. Kom je aanlopen als niks vermoedende toerist vanaf het station, zie je zo’n dinosaurussenei op het dak liggen. Dat wordt een attractie. 🙂


  ⚠️ Meld

 15. Yep. Ik bedoel een attractie. Iets dat mensen van ver zal aantrekken. Hopelijk gaat het allemaal nog lukken voordat Griekenland failliet gaat en de rest van Europa daarmee ook.


  ⚠️ Meld

 16. Wanstaltig en grotesk! Maar ja dat past (helaas) precies in de bouwhistorie van de gemeente Zwolle, gewoonweg visieloos zo jammer…

  P.S. Was er in het verleden ook niet iets met onjuiste bezoekersaantallen van de Fundatie…. wie zegt mij dat er genoeg bezoekers komen voor dit EI??


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.