Zwolse slijterij past leeftijdscontrole op afstand toe

Zwolle – Donderdag 22 september a.s. stelt ‘Slijterij Bartels’ in Zwolle een nieuw leeftijdscontrolesysteem, ‘Ageviewers’, in werking. Bij de aankoop van alcohol wordt met dit systeem ‘op afstand’ vastgesteld of klanten oud genoeg zijn om alcohol te kopen. Namens de gemeente Zwolle zal burgemeester Meijer de officiële opening verrichten.

Deze ingebruikname is het resultaat van de goede samenwerking tussen de KSU (Koninklijke SlijtersUnie), de Hollandsche Exploitatie Maatschappij in Breda (producent / leverancier van ‘Ageviewers’), gemeente Zwolle en meerdere ‘Frisprojecten’. Deze zijn, evenals de GGD afdelingen in Nederland, zeer actief om het alcoholgebruik door jongeren/minderjarigen onder de aandacht te brengen en om dit structureel aan te pakken. ‘Ageviewers’ is enigszins vergelijkbaar met het betalen met ‘pin’, waarbij, eveneens op afstand, wordt gecontroleerd of voldoende saldo (vergelijk: leeftijd) aanwezig is. Met behulp van een terminal wordt met ‘Ageviewers’ kortstondig een beeldverbinding tussen de klant bij de kassa en een extern ‘controlecentrum’ tot stand gebracht. Daar wordt door een getrainde operator in ongeveer 3 seconden vastgesteld of er zonder meer aan die klant verkocht mag worden. Met andere woorden, of deze onmiskenbaar volwassen is.

Bij de geringste twijfel over de leeftijd (van de dan op het oog jonge koper) verzoekt de operator via de terminal om het legitimatiebewijs op het apparaat te plaatsen. Zodoende kan op afstand de exacte leeftijd worden vastgesteld en alsnog een autorisatiesignaal worden afgegeven, of juist worden uitgesloten dat een aankoop plaatsvindt.

De beeldverbinding bestaat alleen gedurende deze kortdurende controle en er kan, in tegenstelling tot vele andere controlesystemen, niets worden opgeslagen. De controle is bovendien volstrekt anoniem, waardoor de privacy van kopers te allen tijde is gewaarborgd.

De Drank- en Horecawet vereist dat van alle kopers, dus ook van volwassenen, wordt vastgesteld dat zij leeftijdsgerechtigd zijn. Dat is ook precies wat binnen ‘Ageviewers’ gebeurt. Nieuw is dat de winkelier dit niet meer doet. Een verantwoorde keuze, want juist die aanpak blijkt de verkoop aan kinderen zeer effectief tegen te gaan. Het hele procedé is daarbij zodanig ingericht dat slechts het aanraken van een schermpje voldoende is voor volwassenen om meteen – zonder legitimatie – drank te kunnen kopen.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Ik neem aan dat “de Hollandsche Exploitatie Maatschappij” eventuele boetes voor haar rekening neemt indien een (te) jonge klant toch alcohol bij Bartels kan kopen? Door de “getrainde operator” zou dit immers niet meer plaats moeten kunnen vinden?


  ⚠️ Meld

 2. Sinds wanneer kan een verkoper zelf niet meer de inschatting maken wanneer wel of geen id-kaart te vragen? Achterlijk gedoe. Ziet het ‘systeem’ ook of iemand 18 jaar en 2 dagen is of 17 jaar en 363 dagen? Wat is het verschil.


  ⚠️ Meld

 3. Wat een onzinnig en waardeloos systeem.Het moet ook allemaal weer geld kosten.Er wordt niets opgeslagen,ja ja
  Trouwens ben er niet van gediend om me eerst te laten scannen.


  ⚠️ Meld

 4. Heel bijzonder inderdaad als het gewoon met een id-kaart kan. Natuurlijk wordt hier wel eens mee gefraudeerd, maar dit is vaak op zo’n eenvoudige manier dat het met even doorvragen zo te doorzien is. (Een leerling toonde me eens hoe hij een kleurenkopie met aangepaste geboortedatum voor het echte pasje achter een venstertje van zijn portemonnee had)


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.