FC Zwolle boekt knap resultaat tegen kampioen

In de race om de play-offs heeft FC Zwolle vrijdagavond een uitstekend resultaat behaald door met 2-2 gelijk te spelen tegen De Graafschap.


Voor de laatste keer in het Oosterenkstadion

Voor de laatste betraden de spelers het veld van het stadion. Dat er naast alle festiviteiten en emoties ook nog een belangrijke wedstrijd gespeeld moest worden tegen kampioen De Graafschap, leek slechts bijzaak. FC Zwolle wist voorafgaand aan deze wedstrijd dat er nog twee belangrijke finales te spelen waren. De eerste finale kende een flitsende start.


Jhon van Beukering begroet de FC Zwolle spelers

Gedragen door de massaal aanwezige supporters, kregen de spelers van FC Zwolle vleugels. Eric Botteghin kopt vanuit een corner in de 9e minuut op formidabele wijze raak. Nog maar net bekomen van het doelpunt is het alweer raak. Binnen het kwartier schiet Petri Oravainen de Zwollenaren in een extase. Het doelpunt van de Fin is er één om in te lijsten. Met een bekeken schot lepelt hij de bal achter de doelman van De Graafschap. De Graafschap lijkt in het eerste gedeelte van de eerste helft een aangename figurant. Niets is minder waar.

 
Petri Oravainen schiet hier de 2-0 binnen

Naarmate het eerste bedrijf vordert, laat de ploeg zien waarom het meer dan terecht kampioen is geworden van de Jupiler League. Het eerste doelpunt van de Superboeren komt op curieuze wijze tot stand. Een miscommunicatie tussen Dennis van der Wal en Diederik Boer zorgt voor een kolderiek eigen doelpunt. De Achterhoekers worden onbewust in de wedstrijd geholpen. De ploeg van trainer Jan Everse komt daarna twee keer goed weg. Centrale verdediger Niklas Moisander voorkomt op de eigen doellijn tot tweemaal toe de gelijkmaker van De Graafschap. Toch laat De Graafschap zien dat het over klasse spelers beschikt. Niet alleen het spitsenkoppel blijkt levensgevaarlijk te zijn, ook de mannen op het middenveld etaleren hun klasse. John van Loenhout laat dit blijken uit een onhoudbaar afstandschot. In de 29e minuut brengt de technisch begaafde middenvelder de ploegen op gelijke hoogte.

 

Ondanks de 2-2 tussenstand blijft het stadion op deze speciale avond kolken. De Zwolse supporters staan als een echte twaalfde man achter hun ploeg. De emotie viert hoogtij ingegeven door het feit dat het laatste hoofdstuk van het Oosterenkstadion nadert. De tegenstander van vanavond is helaas te sterk om het feest compleet te maken. De Zwollenaren proberen alles, maar kunnen het goed georganiseerde De Graafschap niet op de pijnbank leggen. Integendeel, de gevaarlijkste kansen zijn nog voor de gasten. Met name oud-FC Zwolle speler Jhon van Beukering vormt een ware plaag voor de defensie van FC Zwolle. Toch weten de Zwollenaren stand te houden, mede door enkele goede reddingen van Diederik Boer. Inmiddels moet de tussenstanden van de naaste concurrenten op de andere velden FC Zwolle geruststellen. Vijf jaar na zijn laatste wedstrijd in het betaalde voetbal, maakt de ‘Mug’ weer zijn opwachting. De bij deze avond passende invalbeurt van Martin Reijnders kan er niet voor zorgen dat de Zwollenaren op deze historische avond het feest compleet kunnen maken. De ploeg moet zich nog één keer opladen voor een finale. In en tegen Haarlem zal er op zijn minst gelijkgespeeld moeten worden. De meeste aanwezige supporters zullen na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter van dienst hier geen rekening mee houden. Het hoogtepunt van de avond moet dan namelijk nog komen. Stuk voor stuk doven de lichten die jarenlang de vele hoogte- en dieptepunten van respectievelijk PEC Zwolle en FC Zwolle hebben meegemaakt. Vele supporters zullen de tranen in bedwang moeten hebben houden als de dochter van Marten Eibrink voor de laatste keer het licht uit doet in het Oosterenkstadion. Het vuurwerk wat volgde moet de prachtige herinneringen bewaren en een nieuw hoofdstuk inleiden. 

(Bron: FC Zwolle)

Artikel delen:

Reageer