Droom over betaalbare seniorenwoning in Zwolle

Ingezonden

Zwolle – Bouwbedrijven gaan voorbij aan de wensen van senioren. Ze zetten nog altijd appartementen neer met kleine balkons, terwijl 50 plussers liever in laagbouw willen wonen met een tuintje. Dat is al jaren bekend. De ANBO is ook van mening dat er een groot tekort is aan passende betaalbare woningen voor ouderen. Zij onderzoeken regelmatig hoeveel woningen gemeenten hebben voor 55 plussers. Daaruit blijkt dat veel gemeenten niet eens weten welk deel van hun woningvoorraad geschikt, of geschikt te maken is voor senioren.

Ook in Zwolle is er behoefte aan dergelijke woningen. Wonen op Maat zogezegd. Mijn droom: een betaalbare senioren huurwoning; laagbouw met 2 slaapkamers, (eentje is niet meer van deze tijd), het liefst in een groene omgeving (Stadshagen?). Voor de "stille armoelijders" waaronder veel van mijn leeftijdsgenoten, die tussen de wal en het schip vallen. Is het nou niet mogelijk om een kleinschalig seniorenhofje neer te zetten ? Al zijn het maar zes of acht woningen ! Het hoeft helemaal niet luxe. Gewoon een minihuisje met een minituintje en een extra slaapkamertje boven. In de ons omringende gemeentes zie je ze nog wel; oudere woningen met een huur van € 400 – € 460. Niet iedereen wil immers in een appartement, of is aan een zorgwoning toe ? Zo veel van mijn leeftijdgenoten zitten vast in een te groot, te duur huis omdat er geen woonruimte op maat is. En die z.g. welvarende babyboomers, die tegenwoordig overal de schuld van krijgen; die met een goed pensioen genieten van het leven? Die zijn in de minderheid. Dat is een hardnekkig misverstand. De meesten moeten gewoon sappelen om rond te komen. Er is veel stille armoe.

Dit is geen doelgroep die veel aandacht krijgt of op de barricaden gaat staan. Die hebben wel wat anders aan hun hoofd. Het is onrechtvaardig dat er voor de beter gesitueerden van alles mogelijk is, terwijl de minder fortuinlijken het nakijken hebben.

Ik daag iedereen uit om over mijn droom eens na te denken. Mail naar lreitsma@xs4all.nl en laat me uw reacties weten. Dan kunnen we samen een vuist maken richting de politiek. Mocht het lukken, laten we dan ook het begrip noaberschap nieuw leven in blazen. Daar wordt Zwolle een beetje beter van !

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Niet om het één of ander, maar die droomwoning willen we allemaal wel… Probleem is dan wel dat je daarvoor moet willen betalen, net zoals voor de andere dure grond hier in Zwolle…
  Hoogbouw is goedkoper dan breedbouw, dus wil je een laagbouw-woning dan is dat best mogelijk, maar dan niet gaan zeuren over de prijs die daar dan weer bij hoort…


  ⚠️ Meld

 2. Ik ben het volkomen eens met de schrijver ik kom in veel woonplaatsen en zie in deze gemeentes inderdaad regelmatig veel woonblokken voor 55 plussers dicht bij winkelcentra precies wat wij soort mensen nodig hebben niet luxe maar wel comfortabel voor een betaalbare prijs


  ⚠️ Meld

 3. Konden we die euro maar eens terugdraaien zeg.
  En groot gelijk, want ouderen mogen toch ook wel eens in hun tuintje zitten of is oud meteen al afgeschreven en weggestopt?
  En Marianne ze willen wel betalen maar kunnen niet betalen!


  ⚠️ Meld

 4. Eens lreitsma.

  Dit is helaas wel vaker zo, zeker met deze regering

  Het is onrechtvaardig dat er voor de beter gesitueerden van alles mogelijk is, terwijl de minder fortuinlijken het nakijken hebben.

  Mij is echter nog niet helemaal duidelijk of dat gene dat je ontvangt in je mailbox

  mijn droom

  is, of misschien de hoeveelheid respons? Je vraagt eigenlijk om aanvullende suggesties/ideeen/tips?
  —–
  Heb ff niet genoeg stof om te mailen. Maar heb over dit onderwerp wel mailwisseling gehad met de PvdA en Swollwacht.  ⚠️ Meld

 5. De gemeente zelf heeft de grootste troef in handen voor een betaalbare woning voor jong en oud, namelijk de grondprijs! Helaas is het bespreken/verlagen van grondprijzen een nog groter taboe dan afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, het is 1 van de grootste inkomensbronnen/winstpakkers van de gemeente die men niet wil afstaan. Dat (oudere) bewoners van de gemeente hierdoor lijden middels dure koop- en of huurprijzen dat interesseert hen niet echt, doen ze dit zgn wel dat zijn dat krokkedillentranen aangezien er zelf wat aan kunnnen doen, namelijk de grond goedkoop uitgeven.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.