Controle brom- en snorfietsen in voetgangersgebied

Zwolle – Vanaf oktober 2011 voert politie IJsselland extra controles uit op alle gemotoriseerd verkeer in het voetgangersgebied van de Zwolse binnenstad. In dit gebied zijn auto’s, brom- en snorfietsen en scooters verboden. In de week voorafgaand aan de controles delen stadswachten waarschuwingen uit. Vanaf 3 oktober worden er boetes uitgedeeld. De aandacht van de politie richt zich op het Rodetorenplein en Jufferenwal.

Een belangrijk deel van de binnenstad is aangewezen als voetgangersgebied. Binnen dit gebied is onderscheid gemaakt tussen straten en pleinen waar alleen voetgangers mogen komen en straten en pleinen waar ook gefietst mag worden. In het hele voetgangersgebied is gemotoriseerd verkeer niet toegestaan. Sinds de verplaatsing van de poller van de Melkmarkt naar de Jufferenwal, valt ook een deel van de Jufferenwal en het Rodetorenplein binnen het voetgangersgebied. In de praktijk blijkt dat in dit deel veel brom- en snorfietsers zich niet aan de regels houden. Daarom voert de politie extra controles uit. De boete voor bromfietsers is € 70,- en voor snorfietsen € 40,-.

Het gebied waar uitsluitend voetgangers mogen komen is de Diezerstraat met alle stegen die daarop aansluiten, de omgeving van het Eiland en het Broerenkerkplein. Het gebied daarom heen (Grote Markt, Melkmarkt, Grote Kerkplein, Luttekestraat, Korte Luttekestraat, Voorstraat, gedeelte van Korte Kamperstraat, gedeelte deel Jufferenwal en Rodetorenplein, gedeelte Steenstraat, Korte Ademhalingssteeg en Oude Vismarkt) is toegankelijk voor voetgangers én fietsers.

Artikel delen:
Reacties 35
 1. Stel dan ook direct het hele voetgangersgebied in de binnenstad buiten winkeltijden open voor fietsers.

  Nu loop je als fietser op de diezerstraat kans om een boete te krijgen. Ook al is het 12 uur 's nachts.

 2. Ok, buiten winkeltijden is dat prima. Maar onder winkeltijden ook fietsers bekeuren en niet alleen gemotoriseerd verkeer!
  Ik erger me suf aan ettertjes die me bijna van de sokken fietsen. Maar ook aan steppende vrouwtjes die denken daarmee niets verkeerds te doen. Neem gewoon de moeite om even te lopen!

 3. Er wordt niets gezegd over fietsen! Het gaat over brom- en snorfietsen (gemotoriseerd verkeer). Ik ga er dan ook maar even gemakshalve van uit dat fietsen is gedoogd.

 4. Belachelijk, bij de mediamarkt is een gewone weg.. waarom zou je niet met de scooter daar mogen rijden, gewoon om meer geld te innen, laat anders de max snelheid 30 worden door heel zwolle, kenne ze lekker kk veel money innen, we stonden is te blowen in rotterdam zuid komt er zo meid aan van politie op een fiets, ja je mag niet blowen in het openbaar dit dat wou ID kaart zien, en fietste weg!!

  Geen boete, en jonko mocht ze niet afpakken we moesten hem alleen uit doen, en popo in Zwolle gooit de joint in de vuilnisbak en krijgen allemaal een boete, welkom in boerendorpje zwolle waar nooit wat gebeurd.

 5. Fietsen wordt niet gedoogd maar gewoon toegestaan door een onderbord. Onder het bord met voetgangerszone hangt dus een onderbord met daarop iets als 'uitgezonderd fietsers'

 6. Ikk laatst skaffa zonder doekoe met m'n waggie op mijn toffe shoeba's. Lotta batra ook.
  Komt die scotoo baad doen zocht fittie en begon te pompen om mijn fatoe die boeler.
  Zwolle de putra mata.

 7. Popo Jonko reed laatst helemaal stoned zonder geld met z'n auto op z'n toffe schoenen.
  Wat die batra is? geen idee, zal in ieder geval wel veen van zijn.

  Toen kwam een gast op een scooter (volgens mij) stoer doen en wilde vechten en begon te slaan, die h0m0

  zoiets en nog iets meer in ieder geval…..

  Mja, gewoon Nederlands kan ook geen kwaad, leest heel wat vlotter in ieder geval.

 8. Bericht door Mark, op 19 september 2011 om 13:21
  Er wordt niets gezegd over fietsen! Het gaat over brom- en snorfietsen (gemotoriseerd verkeer). Ik ga er dan ook maar even gemakshalve van uit dat fietsen is gedoogd.

  Jawel hoor…

  Binnen dit gebied is onderscheid gemaakt tussen straten en pleinen waar alleen voetgangers mogen komen en straten en pleinen waar ook gefietst mag worden.

  In een voetgangersgebied mag je gewoon alleen lopen. Zo simpel is dat! Tenzij een onderbord wat anders aangeeft… zoals WFvN ook al zegt.

  @Serhat…is er iets wat wél goed is aan Zwolle?

  Bericht door Ans, op 19 september 2011 om 19:30
  he Popo Jonko nu graag even de vertaling in ABN (algemeen beschaaft nederlands) aub.

  Eens! Wat Popo Jonko stelt is onleesbaar!
  Echter…als je iemand op zijn/haar fouten wijst moet je zelf natuurlijk wel dubbel opletten 😉 (algemeen beschaafD Nederlands dus :D)

 9. Gezellig die Zwolse dichtgetimmerde binnenstad…er is toch niets meer aan zo?

  Boring zoals gewoonlijk loopt Zwolle weer enorm achter…waar is de gezelligheid gebleven?:'(

 10. Maareuh… Vandijk… als het om gezelligheid gaat is de "kans op gezelligheid" toch veel groter bij wandelende mensen dan bij fietsers, bromfietsers, snorfietsers en auto's die elkaar voorbij scheuren?

  En wat heeft dit met achterlopen te maken? Heeft men in andere steden het licht al gezien en is daar gebleken dat het veel beter werkt om alle voetgangerszones op te heffen?

 11. Laat de politie dan gelijk in winkelcentrum Zwolle zuid conté eren daar worden de regels zowel door fietsers als bromfietsers aan de laars gelapt .Dit is ook voetgangers gebied.Maar hier zal de politie wel niet komen de prioriteit ligt voornamelijk in het centrum van de stad en elders zie je oom agent haast niet .De wijkagent zegt dat ze er de mensen niet voor hebben .Maar intussen zitten er wel twee agenten in een auto te surveileren terwijl er eentje de straat op kan in de wijk op de fiets.Maar geloof dat de heren liever lui dan moe zijn

 12. @Plantje:

  Daarbij komt (voor zover ik weet) dat het geen ABN meer is maar gewoon AN. Had direct die D gescheeld omdat het dan gewoon Algemeen Nederlands is, zonder beschaafd dus.

 13. Voor de liefhebbers:
  batra:drank; scotoe:politie; waggie:auto; shoeba??s:schoenen; fatoe:grapje; baad doen:stoer doen;
  pompen:slaan; doekoe:geld; fittie:ruzie; boeler:sukkel; waggie=auto; boeler=sukkel; skaffa=stoned.

 14. Bericht door Pieter'S, op 20 september 2011 om 08:03
  Laat de politie dan gelijk in winkelcentrum Zwolle zuid conté eren daar worden de regels zowel door fietsers als bromfietsers aan de laars gelapt .Dit is ook voetgangers gebied.

  Helemaal mee eens!
  Ik ben daar laatst ook, tot groot vermaak van onder andere mijn schoonbroertje, dusdanig gaan lopen dat één of ander jochie op de fiets me moest ontwijken. Maar die hint komt niet bepaald aan.
  Tegelijkertijd komt zo'n dame op middelbare leeftijd je voorbij steppen. Die stapte wel af toen ik tegen mijn schoonbroertje zei dat ik dat mateloos irritant vind.

 15. Het hele gegenoemde gebied is al vrij lang een 30 zonegebied. In dit gebied is plaatselijk een voetgangersgebied aangegeven. Met onderborden staan hier de uitzonderingen aangegeven wie er nog mogen rijden. Dit staat er allemaal ook al maanden, misschien al langer dan een halfjaar. Het lijkt niet dat men ze ziet.
  Men moet gewuster rijden en goed opletten.
  Hier is alles hetzelfde gebleven, maar men wil nu gaan handhaven en heel terecht.

 16. Zojuist een bekeuring gehad op het rodetorenplein omdat je daar niet mag komen met een snorfiets. Ten eerste is het daar erg onoverzichtelijk door de grote hoeveelheid aan borden die de Gemeente Zwolle daar heeft geplaatst. Ook vraag ik mij af of het bord wel een origineel gebodsbord is maar een bedenksel van de gemeente zelf. ik hoop dan ook dat veel zwollenaren hier over gaan klagen. Het bord ziet er als volgt uit een wit bord met een fiets waaronder staat geschreven verboden voor snorfietsers en dat gelijk naast de pollers, op het moment dat ik die passeerde gingen de pollers net omhoog dus is je volle aandacht op de pollers gevestigd. Nee Zwolle dit verdiend geen schoonheids prijs, maar het verdiend wel makkelijk.>:(>:(>:(>:(

 17. Bericht door Ron Pruik, op 21 oktober 2011 om 16:07
  Zojuist een bekeuring gehad op het rodetorenplein omdat je daar niet mag komen met een snorfiets. Ten eerste is het daar erg onoverzichtelijk door de grote hoeveelheid aan borden die de Gemeente Zwolle daar heeft geplaatst.

  Dan weet je het nu, makkelijk voor de volgende keer.
  😀

 18. @Ron Pruik,
  wanneer jij zeker van je zaak bent

  Ook vraag ik mij af of het bord wel een origineel gebodsbord is maar een bedenksel van de gemeente zelf. ik hoop dan ook dat veel zwollenaren hier over gaan klagen.

  Dan ga je in beroep.
  Zou niet weten waarom ik als zwolse moet gaan klagen.

 19. @Ron Pruik

  Je denkt dat veel Zwollenaren hierover gaan klagen…. Je doet net alsof het bord er nog maar net hangt. Goed, rodetorenplein wel maar het bord is al in 2008 toegepast en dus zeker niet nieuw. Ik geloof niet dat daar in de afgelopen 3 jaar ook maar iets aan veranderd is. Ik denk dan ook niet zo snel dat daar ook nu veel aan zal veranderen.

 20. Ten eerste is het daar erg onoverzichtelijk door de grote hoeveelheid aan borden die de Gemeente Zwolle daar heeft geplaatst.

  Dat is nooit een excuus om maar iets fout te doen; wel een reden om behoedzaam te rijden.

  Ook vraag ik mij af of het bord wel een origineel gebodsbord is maar een bedenksel van de gemeente zelf. ik hoop dan ook dat veel zwollenaren hier over gaan klagen. Het bord ziet er als volgt uit een wit bord met een fiets waaronder staat geschreven verboden voor snorfietsers en dat gelijk naast de pollers

  Over welk bord heb je het? Dat zal dan vrij recent zijn, want op Google Streetview zie ik enkel een bord dat het een voetgangerszone is. En dat lijkt me vrij duidelijk!

  Nee Zwolle dit verdiend geen schoonheids prijs, maar het verdiend wel makkelijk.

  Schijnt normaal te zijn: als je bekeurd wordt maar zeuren, dat mensen er gemakkelijk aan verdienen. Ik mis "Ga boeven vangen" nog een beetje.

 21. Hééééé…….. toch niet!

  Er staat dus inderdaad het bord voetgangerszone. Het onderbord bevat:

  [afbeelding van fiets] en lijnbussen uitgezonderd

  En dan wordt hij lastig… Snorfietsen zijn vervelend vind ik als het gaat om wetgeving. Het zijn motorvoertuigen, ze moeten de regels volgen van de fiets maar op een onverplicht fietspad mogen ze dus niet met ingeschakelde motor komen.

  Er staat de afbeelding van een fiets. Voor fietsen is het dus helemaal helder maar dan is het dus nog wel de vraag hoe het zit met snorfietsen. En dat dat niet allemaal helemaal helder is blijkt wel uit de discussies op het politieforum wat ik even terug heb geplaatst

  Misschien is het nog wel de moeite waard om bezwaar aan te tekenen tegen een bekeuring voor rijden met een snorfiets op die plek!

 22. Er staat bij het bord aan het Rodetorenplein duidelijk bij dat snorfietsen NIET toegestaan zijn. Daar baalde ik ook van!!! Dus hij was fout.

 23. Hebben ze de bebording dan weer gewijzigd ten opzichte van wat zichtbaar is op Google Maps? Aan beide kanten van het Rodetorenplein zie ik dus die afbeelding van een fiets maar wordt over snorfietsen niet gesproken, in tegenstelling dus tot de Luttekestraat, waar expliciet staat dat fietsers wel maar snorfietsers er niet mogen komen. Idem Sassenstraat en Oude Vismarkt, daar staat wel expliciet dat je niet met je snorfietsie erop mag.

 24. Ik heb nu ook het bord via Google bij het Rodetorenplein bekeken dankzij de link van WFvN, en zie dat het bord aangepast is met de eerder genoemde toevoeging.

Reageer