Fotografiecursus bij WijZ

Zwolle – Eigenlijk wil u meer spelen met de camera? Een andere kijk door het oog van de lens krijgen ? De komende maanden kunt u aan de slag met uw eigen digitale camera. Samen met docente Annet Jonker verkent u de wereld van de fotografie en leert u alles over compositie, belichting en techniek.

wijz_logo.png

Door de nabespreking van de gemaakte foto’s leert u ook van elkaar en krijgt u oog voor detail en sfeer. Een normale digitale camera is voldoende, na elke les drukt u 4 a 5 foto’s af voor de volgende les. De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten van 2 ½ uur. Data: woensdag 5 & 26 oktober, 16 november, 7 & 21 december van 09.30 – 12.00 uur in het Hobbemahuis (Hobbemastraat 6). Kosten: € 93,75. Aanmelden bij WijZ, tel. 038 – 8 515 700. Voor meer informatie zie www.wijz.nu/verrijkt/programma

Artikel delen:
Reacties 7
 1. en leert u alles over compositie, belichting en techniek

  Leert u alles?? Dat lijkt me dus van niet. Makkelijk scoren zo. Wie denkt ze niet wie ze is?
  Prima als je mensen iets wil leren, maar dan vanuit bescheidenheid en niet vanuit “ik leer je alles!”.
  Bovendien leer je door te doen en door te Googlen, en niet door de les te laten lezen door iemand die daar ook nog geld voor vraagt, via het motto “dat je dan alles weet”.
  Fotografen die ik ken, hebben juist niet opleidingen als de Fotovakschool gevolgd maar zich helemaal zelf ontwikkeld. Op die manier groeien fotografische resultaten uit liefde en natuurlijk voor het vak, en niet uit eerdere technische kennis.
  Ik wil hierbij niemand afschrikken, maar stel alsjeblieft niet te hoge verwachtingen hierbij.


  ⚠️ Meld

 2. @JVV: in eerste instantie sprong ik bij het zien van je/uw reactie een gat in de lucht: eindelijk iemand die het scheen te snappen. Maar ik krijg er, als fotograaf, ook een dubbel gevoel bij: misschien is ze zelf zo blij met haar foto’s, en krijgt ze veel aanmoediging vanuit haar buurt, dat ze een behoefte voelt om dit op deze manier naar buiten te brengen? Het “anderen te willen leren”?
  Die stap is zo gemaakt, zeker gezien het feit dat mensen steeds terughoudender worden met het kritiek durven leveren, wat ook drempelverlegend werkt.
  Ik denk dat zij het gewoon goed bedoelt, dat ze haar hobby aan anderen wil leren en daar geld voor wil vragen.

  Maar deze ontwikkeling heeft ook een negatievere kant: deze markt ligt momenteel helemaal overhoop en verschuift steeds meer van de serieuze fotograaf naar de hobbymatige fotografen.

  Ik ben het helemaal eens met je punt van “leert u alles”. Ik moet de eerste persoon binnen deze regio nog meemaken die waarde hecht aan het belang van meten met een gecalibreerde lichtmeter, in combinatie met het gebruik van een ColorChecker passport, en die mij vervolgens gaat uitleggen hoe met deze combinatie rechtstreeks uit de camera de perfecte huidtinten rollen, precies zoals een opdrachtgever zou eisen.
  Dit is een wereld apart en inderdaad, een initiatief zoals hierboven zal het belang van deze 2 hulpmiddelen niet onderschrijven ben ik bang.

  Voor de beginnende mensen die gewoon “grappige plaatjes” willen maken met een camera, zonder deze op de auto-stand hoeven te laten staan, zou ik zeggen: prima, als je het geld kunt missen.
  Voor de serieuzere fotograaf die het direct goed wil doen, zou ik zeggen:

  – Lees je in, via bijvoorbeeld dpreview.com, de forums.
  – Zonder een lichtmeter ben je blind. Sekonic is je merk, kies voor een dubbele i.v.m. achtergronden.
  – ColorChecker Passport. Belangrijker dan een camera of objectief!
  – Lees je opnieuw in. Wat je niet weet: inderdaad Googlen.

  Is veel leuker, mooier en word je nog creatiever van ook! 😀

  P.S. Ik post niet voor niets onder mijn eigen naam -> Annet, graag dit niet persoonlijk opvatten, zo is het niet bedoeld.


  ⚠️ Meld

 3. Wijz is toch een organisatie die zich veelal bezig houden met het organiseren van dingen voor ouderen . Lijkt mij niet voor iedereen aantrekkelijk en voor de hand liggend om even bijna 100?? neer te tellen om de grondbeginselen van fotografie te leren .Daarvoor hebben ook hele goede boeken en gratis site,’s op internet die alles over fotografie uitleggen en je kunt er dan ook nog gratis vragen stellen als je iets niet begrijpt


  ⚠️ Meld

 4. wordt hier niet nu een béétje te serieus gereageerd? Lijkt me dat dit gewoon een fotocursus is voor mensen die iets meer willen met fotografie. Dat dit geen uitgebreide vakcursus is lijkt me duidelijk… En een lichtmeter en ColorChecker Passport lijken mij meer iets voor als je duidelijk veel meer met fotografie wilt doen zoals serieuze model/portret/studio fotografie.
  Bij onderwerpen als concerten, evenementen, sport, nieuwreportages ga ik echt niet rondlopen met een lichtmeter…


  ⚠️ Meld

 5. @Freddie, fotografie vind ik persoonlijk dan ook een serieus iets, wat helaas te vaak wordt afgeschilderd als iets “simpels en toegankelijks”. Hoe zorg je bij jouw onderwerpen dan dat je highlights en shadows binnen je dynamisch bereik blijven? En dat de helderheid van de huid op 1 1/3e stop hoger dan de 18% grijs-tint zit voor de juiste perceptie? Op de gok?
  En wat dan, als een opdrachtgever er een grote poster van wil laten drukken? Dat kost toch veel meer tijd om alles in RAW goed te zetten, en geen enkele serieuze opdrachtgever gaat toch akkoord met het bijkomend kwaliteitsverlies (dynamiekcompressie)?


  ⚠️ Meld

 6. Even geGOOGLEd… een ColorCheckerPassport (3x woordwaarde) kost rond de ?? 90,- Voor datzelfde geld heb je 5 cursusdagen! Waarbij je kan ontdekken of je die ColorCheckerPassport ooit in je leven nodig zult hebben… ;D

  Volgens mij spreekt de beroepsfotograaf hier vanuit zijn vrees voor verlies van broodwinning. Volgens mij maakt de beroepsfotograaf zich hier een beetje belachelijk door te smijten met dergelijke (overdone) vaktaal in een vreemde poging de hobbyist in een minder daglicht (effe belichten…) te plaatsen.

  Hans… ga plaatjes schieten ofzo…! Maar hou op appels met peren te vergelijken. Als mensen zo graag een cursusje willen doen en het geld kunnen missen: laat ze!!!


  ⚠️ Meld

 7. @Oepzz, na je berichtgeschiedenis hier op WZ bekeken te hebben, me afvragend of ik wel serieus hier op in moet gaan, toch maar wel voor deze keer, hoewel ik me afvraag of deze energie goed besteed is (ik had in deze tijd namelijk ook nog meer plaatjes kunnen schieten, en op m’n appel verder kunnen werken, al genietend van verse peren (en kiwi’s) van de fruitschaal alhier).

  Je speelt in je reactie regelrecht op de man, terwijl ik mij in mijn reactie juist duidelijk heb gemaakt dat het mij daarom niet te doen is.
  Ik heb keurig alles beargumenteerd, bovendien heb ik de hobbyist (losstaand van het feit of ik dat zelf ook wel of niet zou zijn, dat heb ik nergens benoemd) niet in een kwaad daglicht gezet, door bijvoorbeeld duidelijk te maken dat uiteindelijke foto’s er kwaliteitstechnisch niets voor onder hoeven te doen.

  Mensen wil ik heus niet ervan weerhouden om een cursus te gaan doen. Sterker nog, in het tweede gedeelte van mijn eerste post moedig ik dit aan. Maar wel met de kanttekening, dat de zinssnede “leert u alles” ik te hoog gegrepen vind. Dat is een mening van mijn voorganger waarin ik mij gedeeltelijk kon vinden, en dit mag ik hier (mits fatsoenlijk en beargumenteerd) dan ook uiten.

  Weblog Zwolle is een open discussieplatform. Ik vond dat mijn reactie een meerwaarde kon bieden op het artikel en de reactie van mijn voorganger. Kritisch denken kan nooit kwaad en dit op een fatsoenlijke manier naar buiten brengen ook niet.
  Ik meen dit fatsoenlijk gedaan te hebben door dit te beargumenteren en ook duidelijk te maken dat dit sowieso niet persoonlijk bedoeld is, maar algemeen.

  Jammer dat deze boodschap kennelijk niet bij je is overgekomen en je het vervolgens op de man hebt gespeeld. Dit zou niemand sieren, vind ik.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.