Kinderen uit Vervolgde Kerk centraal op Open Doors-dag

Zwolle – Kinderen uit de Vervolgde Kerk staan centraal tijdens de jaarlijkse Open Doors-dag op zaterdag 5 november. Met het thema ‘Vervolgd maar niet vergeten’ zet Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, de jongste generatie vervolgde christenen in de spotlights. Christenen uit Noord-Korea, Pakistan en Colombia vertellen hoe vervolging en onderdrukking om hun geloof deel uitmaken van hun dagelijks leven.

De Noord-Koreaan Timothy belandde in zijn kindertijd op straat. Zijn vader moest halsoverkop vluchten naar China en zijn moeder kon niet voor hem zorgen. Timothy werd als zoon van een landverrader als paria behandeld. De uitzichtloosheid van het communistische regime dwong hem te vluchten naar China. Maar Timothy werd gepakt en teruggestuurd naar Noord-Korea, waar hij gemarteld werd om zijn daad van verraad. In die duisternis vond Timothy God. Timothy’s vader Lee Joo-Chan vertelde vorig jaar zijn verhaal op de Open Doors-dag. Noord-Korea voert al jaren de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors aan. Nergens ter wereld worden christenen zo zwaar vervolgd.

Een andere spreker op het hoofdpodium is Shabaz uit Pakistan. Hij groeide op in een islamitische maatschappij, maar weigerde zijn christelijk geloof geheim te houden. Daardoor loopt hij grote risico’s. Er staat een prijs op zijn hoofd.

Uit Colombia komt Leila Guzman naar de Open Doors-dag, om te vertellen over haar werk met vervolgde kinderen. Guerrillagroepen zijn er in verschillende gebieden van dit land nog altijd op uit het christendom weg te vagen. Zo werden de ouders van de 11-jarige Sofia vermoord, omdat ze een opleiding tot voorganger volgden. Sofia wordt nu opgevangen door Leila en haar team.

Veldwerker Stefan uit het Midden-Oosten geeft de bezoekers van de Open Doors-dag een kijkje in zijn werkgebied, dat de laatste maanden flink op zijn kop heeft gestaan door de ‘Arabische Lente’. Stefan vertelt wat de opstanden en veranderingen voor de toekomst van de Kerk betekenen.

Naast buitenlandse sprekers zijn er ook Nederlandse gasten op de Open Doors-dag. Dominee Ron van der Spoel, sinds augustus adjunct-directeur Kerk & Theologie bij Open Doors, traint voorgangers in landen waar vervolging is. Ook Anne van der Bijl spreekt op het hoofdpodium. De inmiddels 83-jarige oprichter van Open Doors reist nog altijd naar de meest duistere plekken op aarde om mensen te inspireren met Gods Woord.

Op de Open Doors-dag vindt de officiële aftrap plaats van de nieuwe campagne van Open Doors: ‘Niet langer kind’. Voor deze campagne heeft Open Doors onder meer (voorlees)verhalen, een gebedsactie en een bordspel samengesteld om de verhalen van vervolgde kinderen voor het voetlicht te brengen.

De Open Doors-dag wordt gehouden in de IJsselhallen aan de Rieteweg in Zwolle. Het hoofdprogramma duurt van 10.00 tot 16.00 uur en de toegang is gratis. Er zijn speciale programma’s voor kinderen in de basisschoolleeftijd en tieners van 13 tot en met 15 jaar. Meer informatie over de sprekers en het programma is te vinden op www.opendoors.nl/dag .

Artikel delen: