Stadshagen Run 2011: gezond, groen en duurzaam.

Zwolle – Lekker rennen in gezonde buitenlucht op een zorgvuldig uitgezet parcours in een aantrekkelijk groen deel van Stadshagen. Dat dit initiatief van Loopsport Zwolle gewaardeerd wordt, blijkt wel uit de snelle aanmelding van lopers: in augustus waren er al 1000 aanmeldingen! De organisatie loopt ook elk jaar ‘gesmeerder’ en professioneler.

afbeelding-182.png

Rova ondersteunt Syadshagen Run

Dit jaar willen men, naast een goede organisatie, ook stil staan bij de duurzaamheid van het evenement. Het is van belang de lucht zo gezond mogelijk houden en het aantrekkelijke groen ook echt groen. Hoe kan ervoor gezorgd worden dat het milieu zo min mogelijk belast wordt met dit evenement en dat er zo min mogelijk afval ontstaat? Vragen van en bij de organisatie.

Al snel kwam men uit op het uitdelen van kraanwater bij de finish i.p.v. flesjes water. Het kraanwater is minstens zo gezond als het dure water in flesjes! (zie ook www.kraanwater.nu) Om de lopers toch wat extra mee te geven wordt er bij de finish naast kraanwater, thee en bouillon, ook nog (EKO)fruit, gesponsord door Nagelmaker C1000 uitgedeeld.

Bij de Kidsrun is samen met de Stentor bedacht dat er zo min mogelijk uitgedeeld wordt wat vermoedelijk al snel weer in de vuilnisbak terecht komt. De kinderen gaan echter zeker niet met lege handen naar huis, maar met iets dat ze hopelijk graag nog wel even willen bewaren!

Als vervolg op de vermindering van afvalproductie is er ook gekeken naar het opruimen van het afval. De ROVA is hierbij zeer ter wille en levert afvalcontainers voor gescheiden afvalinzameling. Onder het motto ‘Afval scheiden is goud!’ zet de ROVA zich in voor het verbeteren van de gescheiden afvalinzameling én het voorkomen dat afval ontstaat.

Het doel is alle materialen die herbruikbaar of recyclebaar zijn uit de grijze container te krijgen. Op deze wijze wordt alleen het echte afval verbrand. Al het andere is geen afval, maar is een nuttige grondstof voor nieuwe producten. Educatie en voorlichting spelen een grote rol bij het bereiken van dit doel. De ROVA komt daarom ook met hun Groenbus die op aardgas rijdt en doordeweeks gebruikt wordt voor de Groentour, een educatief project voor basisscholen ( www.rova.nl/leren-en-weten).

De kinderen kunnen naast het hardlopen en/of aanmoedigen bij de Stadshagenrun dan ook nog o.a. het afvalscheidingsspel spelen. Voor volgend jaar hoopt men op nog meer suggesties op dit terrein in de hoop dat er nog suceesvoller wordt. Mailtjes daarover graag naar: stella@stadshagenrun.nl

Artikel delen: