Zwolle betaalt soms legeskosten ID-kaart terug

Zwolle –  Wie tussen 7 oktober 2010 en 29 juli 2011 een identiteitskaart bij de gemeente Zwolle heeft aangevraagd en daarbij bezwaar heeft gemaakt tegen de leges kan rekenen op teruggave van de kosten van het persoonsbewijs. De leges voor de kaart bedroegen in Zwolle 42,85 euro.

Door een uitspraak van de Hoge Raad kan de overheid sinds 12 september 2011 geen vergoeding meer vragen voor het persoonsdocument. Burgers die tussen 29 juli van dit jaar en 12 september een identiteitskaart in Zwolle hebben aangeschaft krijgen sowieso de leges terug – ongeacht of ze bezwaar hebben gemaakt.

Het terugbetalen van de leges gebeurt alleen aan personen die de kaart vanwege de wettelijke verplichting hebben aangeschaft. Dus personen die op 7 oktober 2010 13,5 jaar of ouder waren. Onder die leeftijdsgrens wordt aanschaf van de kaart niet als verplichting aangemerkt maar als een eigen keuze. Zwolle vergoed die kosten niet.

Eerder deze maand, op 9 september, heeft de Hoge Raad bepaald dat de overheid geen vergoeding mag vragen voor het verschaffen van een identiteitskaart die wettelijk verplicht is voor personen vanaf 14 jaar. Het hoogste rechtsorgaan volgt daarmee een uitspraak van 7 oktober vorig jaar door de rechtbank van Den Bosch.

Burgemeester en wethouders hebben bepaald dat alle betrokkenen actief – schriftelijk – worden geïnformeerd over de teruggave van de kosten. Het streven is om dat binnen drie weken te doen.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. niet meer dus….

  grappig hoe wetwijzingen die de overheid geld kosten binnen een maand realiseerbaar zijn! Donner bedankt! Als jij nu ook in dezelfde snelheid je best doet voor de dillema’s van de bevolking komt alles goed!
  Ongelooflijk dat dit zomaar kan zeg…


  ⚠️ Meld

 2. Nederlanders hebben zich de afgelopen tijd ook weer van hun aller’beste’ kant laten zien… NOT!!! Graaiers zijn het. Graven hun eigen graf en DUS kost het vanaf morgen gewoon weer geld. Mooi!  ⚠️ Meld

 3. Bericht door Oepzz, op 21 september 2011 om 22:56
  Nederlanders hebben zich de afgelopen tijd ook weer van hun aller’beste’ kant laten zien… NOT!!! Graaiers zijn het. Graven hun eigen graf en DUS kost het vanaf morgen gewoon weer geld. Mooi!

  Ik ben het vaak absoluut niet met je eens, maar in dit geval wel!

  Mensen doen niets als klagen dat ze hier of daar wat extra moeten betalen. En dan wordt er iets gratis weggegeven en ze overlopen elkaar bijna. Mensen mensen toch! Sneu hoor!
  Bovendien, werd in een ander onderwerp ook al door iemand terecht opgemerkt, betalen we het uiteindelijk toch wel met zijn allen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.