Eerbetoon aan oudste cursist Muzerie

Zwolle – Kunstencentrum Muzerie organiseert samen met de familie een overzichtstentoonstelling van de werken van onlangs overleden beeldhouwer Jan Scholte. Ruim 45 jaar volgde Scholte beeldhouwlessen bij Muzerie. Het viel hem zwaar toen hij met de lessen moest stoppen op 89-jarige leeftijd. Maar met hulp van zijn familie en docente Annette Boven kon Scholte in eigen huis toch nog doorwerken.

jan_scholte_archieffoto.jpg
Archieffoto Harry ten Klooster 

De tentoonstelling is te bezoeken vanaf donderdag 6 oktober tot en met vrijdag 18 november in het beeldende cursuscentrum van Muzerie; het Celecentrum aan de Papenstraat 9. Openingstijden dinsdag tot en met donderdag van 9:00 tot 16:30 uur, vrijdag van 9:30 tot 12:00 uur.

 

Scholte was een bijzondere kunstenaar. Hij was eigenwijs en wist op heel eigen wijze vorm te geven aan zijn ideeën in steen, hout, klei, brons en andere materialen.

leda_en_de_zwaan_brons.jpg

Dit heeft prachtige beelden opgeleverd, waaraan zijn persoonlijke ontwikkeling als kunstenaar goed is af te lezen. Ook was Jan een bijzondere cursist, hij volgde zo’n 45 jaar lang trouw de beeldhouwlessen bij Muzerie (en de historische voorlopers daarvan).

molenhof_-_2010_-_1.jpg

Iedere docent had in meerdere of mindere mate invloed op zijn werkproces en dat is ook goed te zien in zijn werk. Bé Thoden van Velzen leerde Scholte over verhoudingen, detail en anatomie, door middel van boetseren in klei. Jet Schepp heeft hem geïnspireerd tot abstractie. Bij Jet werkte hij behalve in steen ook veel in hout. Bij Tom Waterreus maakte Scholte uitgebreid kennis met religieuze en christelijke beeldtaal. En tenslotte verwierf hij bij docente Annette Boven vele nieuwe inzichten. Annette wist hem op hoge leeftijd nog te motiveren voor nieuwe werken.

Artikel delen: