GGD en Isala klinieken bestrijden infectieziekten

Zwolle – Het Laboratorium voor Medische Microbiologie en Infectieziekten (LMMI) van de Isala klinieken en GGD IJsselland ondertekenen donderdag een nieuwe overeenkomst op het gebied van de bestrijding van infectieziekten. Beide partijen werkten de afgelopen jaren al samen en hebben die samenwerking nu verlengd voor nog eens vijf jaren.

Het LMMI vervult door de samenwerking met GGD IJsselland een belangrijke rol in de algemene gezondheidszorg in de opsporing van infectieziekten. “We zijn blij met het door de GGD in ons uitgesproken vertrouwen. We vinden het belangrijk om in onze regio een betrouwbare verbindende diagnostische schakel te zijn tussen huisartsen, ziekenhuis, verpleeghuizen en GGD. Infectieziekten kunnen zich immers bij alle partijen manifesteren. Dat geldt, zoals voor veel infectieziekten, ook op het vlak van de SOA’s. Om als LMMI daarin van waarde te zijn is het belangrijk dat je een goede samenwerking met elkaar opbouwt, wat met de collega’s van de GGD zeker het geval is.”

“We kiezen bewust voor kwaliteit en de goede verstandhouding met het LMMI, vandaar dat we de samenwerking ook met vijf jaar hebben verlengd”, aldus Nicole Bakker, manager Algemene Gezondheidszorg (AGZ) van GGD IJsselland, waaronder de teams Infectieziektebestrijding en soa/Sense vallen. De GGD en het LMMI hebben veel contact, onder meer als het gaat om meldingsplichtige infectieziekten, maar ook in het recente verleden bij de Q koorts en de Mexicaanse griep. Daarnaast hebben de artsen infectiezieken van GGD en de microbiologen van het LMMI, regelmatig overleg en vindt er scholing plaats.

Een goede bestrijding van infectieziekten staat of valt met de beschikbaarheid van een laboratorium dat snel uitslagen kan leveren aan de GGD. Door gegevens uit te wisselen van individuele gevallen en die aan elkaar te koppelen, kunnen risico’s op uitbraken van infectieziekten beter opgespoord worden. Op die manier kan bij grootschalige uitbraken van infectieziekten sneller en efficiënter samengewerkt worden. Ook kunnen de signalen voor een mogelijke uitbraak beter en eerder worden opgespoord.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)