Themabijeenkomst Zorgen voor een ander

Zwolle – Zorgt u langdurig voor een ander? Bent u mantelzorger? Op dinsdagavond 11 oktober is er een themabijeenkomst in de Bibliotheek Centrum met lezingen, een workshop en een informatiemarkt. De avond is bedoeld voor mensen die zorgen voor een naaste met psychische/psychiatrische problemen of met een verstandelijke handicap.

Tijdens de avond staan informatie, ontmoeting en ontspanning centraal. Het publiek kan kiezen uit twee lezingen en een workshop. Kaarten zijn per onderdeel te reserveren via de website van de bibliotheek www.bibliotheekzwolle.nl , maar zijn ook de avond zelf bij de bibliotheek te krijgen. Het aantal plaatsen is beperkt. Vooraf reserveren wordt aangeraden. De zaal is open vanaf 18.45 uur. Wethouder Nelleke Vedelaar opent de bijeenkomst om 19.15 uur.

Lezing Chiel Egberts 19.30 – 20.30 uur in de Statenzaal

Chiel Egberts is orthopedagoog en auteur. Zijn lezing gaat over de rol van de ouder of naaste van iemand met een handicap of stoornis. Hij heeft onder meer een boek geschreven over de driehoeksrelatie tussen ouders, kind en professionele hulpverlener. Entree lezing € 3,00 bij reservering vooraf; € 4,00 aan de zaal inclusief koffie/thee.

 

Lezing Willemien Vereijken 20.30 – 21.15 uur in de Statenzaal

Willemien Vereijken is redacteur en columniste bij Lotje&co en moeder van de zorgintensieve Ebel van 16 jaar. Eind 2007 verscheen haar boek het Syndroom van Ebel. Daarin beschrijft ze hoe je als ouder van een kind met een onbekende aandoening van het kastje naar de muur wordt gestuurd en hoe je het beste met een zorgintensief kind kan omgaan. Na de lezing gaat zij met het publiek in gesprek. Entree lezing € 3,00 bij reservering vooraf; € 4,00 aan de zaal inclusief koffie/thee.

 

Workshop Ontspanning in het Kraaiennest

 Leon van der Meer geeft deze avond twee maal de workshop Ontspanning: 19.30 – 20.30 uur en om 20.30 – 21.30. In de workshop staat het leven hier en nu centraal. Ons drukke leven als mantelzorger kan veel stress en soms ook allerlei klachten met zich meebrengen. We kunnen leren anders om te gaan met momenten van stress, spanning, pijn en ongemak. Van der Meer heeft veel ervaring met het geven de workshop Mindfulness. Het Kraaiennest is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers of mensen die geen trap kunnen lopen. Entree lezing € 3,00 bij reservering vooraf; € 4,00 aan de zaal inclusief koffie/thee.

 

Informatiemarkt 18.45 – 22.00 uur in de Koffiekamer

Elf organisaties geven in de koffiekamer gerichte, persoonlijke informatie en antwoord op vragen van bezoekers. Deze zijn: Mantelzorgadviesraad, Platform Verstandelijk Gehandicapten Overijssel, Steunpunt Informele zorg, MEE IJsseloevers, Afdeling Preventie van Dimence, Nederlandse Vereniging voor Autisme, Balans, Ypsilon, Cerebraal, Focus en Labyrint- In Perspectief. De entree is gratis en de informatiemarkt is via de ingang Statenzaal toegankelijk.

 

Campagne Mantelzorg doen we samen!

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd vanwege de Landelijke Dag Psychische Gezondheid en de Zwolse campagne Mantelzorg doen we samen! De themabijeenkomst Zorgen voor een ander wordt organiseert door Steunpunt Informele Zorg Zwolle, MEE IJsseloevers, de afdeling Preventie van Dimence, Mantelzorgadviesraad, Bibliotheek en de gemeente Zwolle. www.psychischegezondheid.nl.

De zorg voor iemand kan heel mooi zijn, het leven verrijken, maar het kan ook zwaar zijn. In Zwolle wordt daarom een jaar lang extra aandacht gevraagd voor mantelzorg en vooral mantelzorgers, omdat zij veel betekenen voor hun naaste en voor de samenleving. Onder de slogan Mantelzorg doen we samen! worden er speciale bijeenkomsten georganiseerd en extra publiciteit gegeven om mantelzorgers en hun omgeving attent te maken op de mogelijkheden van ondersteuning. www.zwolle.nl/mantelzorg.

 

Artikel delen: