Weer kosten verbonden aan aanschaf identiteitskaart

Zwolle – Zwolle vraagt vanaf donderdag 22 september 2011 weer leges voor het verstrekken van een identiteitskaart. De gemeente brengt het bedrag van 42,85 euro in rekening omdat de regering een spoedwet heeft ingediend waardoor opnieuw kosten worden verbonden aan het persoonsbewijs. De landelijke overheid wil daarmee voorkomen dat de identiteitskaart gratis af te halen is.

Hoewel de spoedwet nog aangenomen moet worden door de Tweede en Eerste Kamer wordt de gemeente geacht alvast de leges te innen die uit de nieuwe wet voortkomen. En wel per direct. Concreet betekent dit dat iedereen weer 42,85 euro betaalt voor de verstrekking van de identiteitskaart door de gemeente. Mocht de spoedwet van de regering uiteindelijk niet aangenomen worden, dan zal Zwolle de leges alsnog terugbetalen.

Het toch weer innen van leges voor de verstrekking van de identiteitskaart is de laatste ontwikkeling in een ingewikkeld juridisch en bestuurlijk dossier. Juist deze week maakten burgemeester en wethouders van Zwolle bekend dat vanwege een uitspraak van de Hoge Raad in bepaalde gevallen mensen de kosten van aanschaf van het persoonsbewijs terugkregen. Die regeling blijft overigens staan, en werkt als volgt:

Wie tussen 7 oktober 2010 en 29 juli 2011 een identiteitskaart bij de gemeente Zwolle heeft aangevraagd en daarbij bezwaar heeft gemaakt tegen de leges kan rekenen op teruggave van de kosten van het persoonsbewijs. De leges voor de kaart bedragen in Zwolle 42,85 euro. Door een uitspraak van de Hoge Raad kon de overheid sinds 12 september 2011 geen vergoeding meer vragen voor het persoonsdocument. Tot 22 september dus, het moment dat de spoedwet van de regering legesheffing weer mogelijk maakt.

Burgers die tussen 29 juli van dit jaar en 12 september een identiteitskaart in Zwolle hebben aangeschaft krijgen sowieso de leges terug – ongeacht of ze bezwaar hebben gemaakt. Voor de periode tussen 12 tot en met 21 september zijn sowieso geen leges gevraagd.

Het terugbetalen van de leges gebeurt alleen aan personen die de kaart vanwege de wettelijke verplichting hebben aangeschaft. Dus personen die op 7 oktober 2010 13,5 jaar of ouder waren. Onder die leeftijdsgrens wordt aanschaf van de kaart niet als verplichting aangemerkt maar als een eigen keuze. Zwolle vergoedt die kosten niet.

Burgemeester en wethouders hebben bepaald dat alle betrokkenen actief – schriftelijk – worden geïnformeerd over de teruggave van de kosten. Het streven is om dat binnen drie weken te doen.

Artikel delen:
Reacties 20
 1. Welke ontzettende EPPO is er eigenlijk ooit begonnen met uitzoeken of het wel helemaal rechtmatig was dat er geld voor gevraagd wordt?!?
  Natuurlijk wordt er geld voor gevraagd! Voor niets gaat de zon al op….daar kun je het een heel eind mee doen!

  Hoeveel geld heeft dit hele verhaal wel niet gekost?!?


  ⚠️ Meld

 2. Die gaat zoiets uitzoeken? Lijkt me sterk. De rechter oordeelt toch over dit soort dingen? Die zwengelt toch niet een onderzoek aan?


  ⚠️ Meld

 3. die donner moeten ze ook een schop verkopen, je wordt genaait waar je bij staat… 🙁 eerst beslist de rechter dat het gratis moet zijn, en dan snel een wetje aannemen om je alsnog een poot uit te trekken…. stelletje graaiers!


  ⚠️ Meld

 4. Maar dat is nou wat ik bedoel Dick. Wie denkt er dat het een goed idee is om hier bakken met gemeenschapsgeld aan uit te gaan geven en maakt er een zaak van?!?

  En Freddie… zeur niet zo joh! Tuurlijk moet je hiervoor betalen! Je wordt helemaal niet genaaid. Een rechter beslist niet zozeer dat het gratis moet zijn. Door een maas in de wet zou er geen geld voor gevraagd mogen worden….nogal wiedes dat ze die maas dichten. Kom op zeg! En wij zeker lekker met zijn allen voor jouw ID kaart betalen!

  “Oepzzz”….zag het goed: de enige GRAAIERS hier zijn de aasgieren die met zijn allen direct een ID bewijs gingen halen toen het gratis was!

  Niemand wil je een poot uittrekken Freddie. Ze willen je gewoon laten betalen voor de diensten die verleend worden.

  Bekijk dingen verdorie eens van een positieve kant! In Zwolle kun je zonder te betalen een uitreksel van het basisregister aanvragen. Dit omdat ze digitale aanvragen willen bevorderen. Dat is toch netjes te noemen?


  ⚠️ Meld

 5. ??? Plantje, er is veel over gepubliceerd; staat er vast tussen. Sterker: als dat er niet in staat ben je een slecht journalist.
  Vind echter dat er de laatste tijd wel bizarder ideeën uit Neerlandsch brein zijn ontspoten.


  ⚠️ Meld

 6. Bericht door Freddie, op 23 september 2011 om 16:46
  die donner moeten ze ook een schop verkopen, je wordt genaait waar je bij staat… eerst beslist de rechter dat het gratis moet zijn, en dan snel een wetje aannemen om je alsnog een poot uit te trekken…. stelletje graaiers!

  Eensch!

  Rijbewijs moet je voor dokken, kan ik volgen, je wil zelf auwtorijden dus mag je zelf voor de administratiekosten opdraaien.
  Wil je de wereld over, waarvoor dus een paspoort nodig is, dokken maar.

  Maar de ID-kaart MOET iedereen hebben. Extreem gesteld: je moet dus dokken voor je leven? Ja, ik betaal ook voor eten en drinken maar dat zijn eerste levensbehoeften. Een ID-kaart is in mijn beleving toch niet echt een eerste levensbehoefte. Ik heb niet om het ding gevraagd (of andere ID uiteraard)

  Ik sluit me dus bij Freddie aan: graaiers!


  ⚠️ Meld

 7. Wij moeten ons kunnen legitimeren, altijd. Daarom is het belang van de overheid groter dan het belang van de burger inzake identiteitskaart. Dus gratis. Niet meer en niet minder, Dus dat ze er nu weer geld voor gaan vragen is onhoudbaar.  ⚠️ Meld

 8. Ok…. laat ik even meegaan in die gedachte.
  Dan kunnen zaken als kinderbijslag dus ook afgeschaft worden.

  Je kiest er zelf voor om aan kinderen te beginnen. Dus is het belang voor jou groter dan voor de overheid. Waarom zou de overheid daar dan voor moeten gaan betalen (/aan moeten bijdragen)?

  Er valt wel wat voor te zeggen, dat wij niet kiezen voor identificatieplicht en dat het daarom vreemd is, dat we er wel de kosten voro moeten dragen. Maar de overheid kiest er ook niet voor dat Plantje een stekje poot. Toch draait de overheid wel voor een deel van de kosten op.

  Maar bovenal: op het moment dat het gratis wordt komt er een ware RUN op de identiteitsbewijzen. Zijn dat dan allemaal mensen die niet aan de identificatieplicht voldeden toen er nog voor betaald moest worden? Ik vind die run toch wel een beetje sneu om te zien hoor!


  ⚠️ Meld

 9. het pvda-denken van dick irriteerd menigeen hier op het log. wordt toch eens wakker en zeg zinnige dingen dick!!!! dan kan ik rusgig naar bed, samen met honderden, zoniet duizenden bezorgde zwollenaeren  ⚠️ Meld

 10. Het is raar dat mensen nog steeds niet snappen dat wanneer de gemeente/overheid iets weggeeft dat we uiteindelijk zelf moeten betalen van onze belastingcenten. Dat dan iemand die geen gezin heeft ook moet betalen van een gezin met kinderen. Als het niet uit de lengte gehaald kan worden pakken ze het wel uit een ander potje.


  ⚠️ Meld

 11. Tja Kire…na de struisvogel is de mens bijzonder goed in het “in het zand steken van de kop”!

  Als ze het nu niet voor zichzelf hoeven te betalen denken ze dat het niets kost. Maar als vervolgens de belasting omhoog gaat staan ze ook weer op de achterste poten! Jongens…het moet toch ergens vandaan komen!

  De gedachte, dat het “gratis” is is een beetje als een klein kind dat de handen voor de ogen slaat en vervolgens denkt dat het onzichtbaar is.

  Nogmaals: ik begrijp de gedachtengang wel…. “wij kiezen niet voor legitimatieplicht, maar moeten wel voor de kosten opdraaien”. Maar voor die kosten moeten we toch opdraaien…is het niet linksom, dan is het wel rechtsom. (Ook grappige woordspeling in de politieke context).

  En het is allemaal wel gemakkelijk om te roepen, dat er andere partijen in de regering hadden moeten zitten. Maar ERGENS houdt het weggeven op! Voor je eigen huishoudboekje geldt toch ook, dat je niet meer kunt uitgeven dan je binnenkrijgt? Maar goed…met dit soort praat moet ik eigenlijk op het politieke log zijn.


  ⚠️ Meld

 12. Op zich kan ik me aardig vinden in een heleboel verschillende berichten. Ik vind het allemaal nogal dubbel.

  Maar:

  En het is allemaal wel gemakkelijk om te roepen, dat er andere partijen in de regering hadden moeten zitten. Maar ERGENS houdt het weggeven op!

  Had de huidige regering dat maar eens in de gaten met bijvoorbeeld de JSF’s


  ⚠️ Meld

 13. Het is zo makkelijk om een persoon de schuld te geven die een maas in de wet dicht timmert. De kosten waren de pan uit gerezen als hij er niets aangedaan, weer een begrotings te kort. >:(


  ⚠️ Meld

 14. @Plantje; Klopt, voor niets gaat de zon op. Gratis is nooit gratis. We betalen het altijd weer op een andere manier weer terug.
  Maar…
  Het is wel behoorlijk duur voor een document dat verplicht gesteld wordt. EN Zwolle is daar ook niet bepaald de goedkoopste in!!
  Ik zou zelf willen voorstellen (maar ja, wie ben ik???) om de kosten flink te verlagen, zeg 25 euro, of zo???


  ⚠️ Meld

 15. @Eva, daar heb je wel gelijk in hoor de ID is wel erg prijzig. Terwijl een kinder ID, wat het zelfde is als een gewone ID, maar ?? 8,95 kost


  ⚠️ Meld

 16. Ok, ik ben het er wel mee eens dat het erg duur is. Als we de kostprijs voor het document (inclusief ontwerp en administratieve kosten) zouden moeten betalen kan volgens mij niemand meer klagen!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.