Rondleiding en tentoonstelling in Zwolse synagoge

Zwolle – In de Zwolse synagoge aan de Samuel Hirschstraat wordt weer een rondleiding gegeven op zondag 2 oktober 2011. Tegelijkertijd is de tentoonstelling over joods leven in en om Zwolle ook weer geopend voor publiek.

De tentoonstelling laat joods-religieuze voorwerpen zien, maar er wordt ook aandacht besteed aan de andere synagoges die Zwolle heeft gekend, de (opper)rabbijnen in de Overijsselse hoofdstad en aan de geschiedenis van de joodse gemeenschap. De tentoonstelling is geopend van 13.30 – 16.00 uur. De (eenmalige) rondleiding begint om 14.00 uur en duurt ongeveer een uur. De kosten zijn 4 Euro voor volwassenen, 3 Euro voor jongeren van 13 t/m 17 jaar en 2,50 euro voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Voor de allerkleinsten (t/m 5 jaar) is het gratis.

De synagoge werd in 1899 gebouwd om de grote joodse gemeenschap van Zwolle een religieus onderdak te kunnen bieden. Voor die tijd was de synagoge gevestigd in de Librije aan het Broerenkerkplein, waar tegenwoordig het vermaarde restaurant van Jonnie Boer is gevestigd.De nieuwe synagoge werd door architect F.C. Koch gebouwd in de eclectische stijl. Na de Tweede Wereldoorlog was de synagoge veel te groot voor de kleine joodse gemeenschap. Het gebouw is grondig gerestaureerd en doet nog steeds dienst als synagoge, maar ook als cursusruimte, cultureel centrum en het biedt ruimte aan een tentoonstelling.

Artikel delen: