Vooral gerichte vragen tijdens Dag van de Dijk

Zwolle – Zwolle was zaterdag één van de locaties tijdens de Dag van de Dijk. Bij het grasveld tegenover Uitspanning Het Engelse Werk was van alles te beleven. De Dag van de Dijk is in het leven geroepen door de Nederlandse waterschappen om mensen van jong tot oud bewust te maken dat dijken belangrijk zijn. Want zonder dijken is het in het grootste gedeelte van Nederland niet mogelijk om te wonen, werken en recreëren. Een feit waar de meeste mensen zich dagelijks niet van bewust zijn. De belangstelling voor de Dag van de Dijk viel, ondanks dat het op deze mooie dag aan een drukke fietsroute gesitueerd was, een beetje tegen. Desalniettemin kwamen er voldoende mensen met vooral gerichte vragen over bijvoorbeeld het project Ruimte voor de rivier.

dijk_1_1_van_1.jpg

De Nederlandse waterschappen organiseren de Dag van de Dijk. Het thema van dit jaar was Dag zonder Dijk. Hierbij stond centraal wat er gebeurt als er geen dijken zouden zijn. Tijdens deze dag werden er op verschillende plekken in Nederland activiteiten georganiseerd door de waterschappen. Het Waterschap Groot Salland organiseerde bij het Engelse Werk in Zwolle allerlei activiteiten op en langs de dijk. Hoe komt het dat we droge voeten hebben in Nederland? Wat gaan we de komende jaren met de IJssel doen? Je kon mee op excursie of met de fiets voor een waterrijke route langs de rivier. Een muskusrattenbestrijder toonde wat het waterschap doet. Voor kinderen waren er leuke activiteiten en een interessante excursie: onderzoek als echte dijkwachter of de dijk sterk genoeg is!

dijk_5_1_van_1.jpg

dijk_3_1_van_1.jpg

dijk_6_1_van_1.jpg

500 kilometer aan dijken

Water biedt ruimte voor recreatie, sport en inspiratie voor kunst. Maar water zorgt ook voor overstromingen. Zonder dijken en duinen zou 60 procent van Nederland regelmatig onder water staan. Om dat te voorkomen, beheert het Waterschap Groot Salland met grote zorg 200 kilometer grote rivierdijken langs de IJssel, het Zwartewater, de Vecht, het Zwarte Meer en het Ketelmeer én 300 kilometer kleinere dijken en kaden.

dijk_2_1_van_1.jpg

dijk_4_1_van_1.jpg

Artikel delen: