Presentatie Cultuurhistorische atlas van de Vecht

Zwolle – Op donderdag 29 september arriveert om 15.00 uur een historische Enterse zomp bij het Rodetorenplein in Zwolle. In haar buik draagt zij grote stukken Bentheimer zandsteen. De boot heeft er dagen over gedaan om de zandsteen over de Vecht naar Zwolle te vervoeren. De blokken worden op het Rodetorenplein overgeladen op de tjalk De Bruinvisch. De Bentheimer zandsteen gaat met de tjalk naar Amsterdam, een stad die voor een belangrijk deel is opgebouwd uit deze steensoort. Het Paleis op de Dam en het Trippenhuis zijn voorbeelden hiervan.
 
Tijdens deze handeling zal de Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld-Schouten de eerste exemplaren van het boek Cultuurhistorische Atlas van de Vecht overhandigen aan Ab Goutbeek als vertegenwoordiger van Vechtdalbewoners die in dit boek worden geportretteerd.
 
De heer Goutbeek is geboren en getogen in het Vechtdal. Hij is amateurarcheoloog en bestuurslid van de historische kring Vechtdal en heeft in vele artikelen en boeken zijn kennis over het Vechtdal voor een breed publiek ontsloten. De heer Goutbeek is een van de ontdekkers van de oude loop van de Vecht. De Vecht heeft ergens in het begin van de Middeleeuwen haar loop verlegd naar de huidige loop, maar zij liep vroeger zuidelijker, waar tegenwoordig de buurschappen Emmen, Hoonhorst, Lenthe en Wijthmen liggen.
 
In het boek Cultuurhistorische Atlas van de Vecht wordt voor het eerst een diepgravende landschapsgeschiedenis gepresenteerd van het Vechtdal (van bron tot monding), compleet met vele historische kaarten en oude afbeeldingen. Dit standaardwerk kwam tot stand na diepgravend onderzoek door een grote groep onderzoekers en auteurs. De atlas is onderdeel van het programma ‘Ruimte voor de Vecht’, waarin provincie, gemeenten en waterschappen samenwerken aan een veilige, mooie en beleefbare Vecht.

Artikel delen: