“De Tweede Wereldoorlog in Overijssel en Zwolle”

Op dinsdagavond 1 mei 2007 gaat in het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle de Historische Filmavond “De Tweede Wereldoorlog in Overijssel en Zwolle” in première. Vertoond wordt een compilatie van amateuropnamen, Polygoon-films en Duitse propagandafilms uit de periode 1939-1947. De presentatie is in handen van Paul Harmens, beheerder van de collectie Zwolle 1940-1945 in het Historisch Centrum Overijssel.

Voor de pauze ziet u korte filmbeelden van de oproep tot mobilisatie, vordering van paarden, grensbewaking, in veiligheid brengen van kunstwerken uit het Rijksmuseum Twente in Enschede, versperringen, loopgraven, de mobilisatie Dedemsvaart, de Duitse invasie, verwoeste bruggen in Deventer en Kampen, de capitulatie van Rotterdam na 5 dagen strijd, krijgsgevangen soldaten keren uit Duitsland terug (Enschede), beëindiging van de Arbeidsdienst (Steenwijk), het op NSB-leest geschoeide politieopleidingsbataljon (P.O.B.) in Schalkhaar voor de jacht op joden en het achterhalen van verzetsgroepen.


Vernietiging portret Hitler 14 april 1945


Duitse bezetters op de Luttekestraat 10 mei 1940

Foto’s: Collectie HCO

Verder te werk gestelde Chinese arbeiders leggen in 1941 in Staphorst een weg aan, kerstviering in Deventer in de oorlog, Reichscommissar Arthur Seyss-Inquart op bezoek bij machinefabriek Stork in Hengelo 1943,  luchtalarm bij textielfabriek firma Bendien in Almelo 1942, afplakken en blinderen van ramen, bommen op Hengelo en Enschede 22 februari 1944, voor voedsel de boer op, rijen voor winkels, dwangarbeid, tonen Ausweis, inleveren radio’s, bomen kappen voor brandstof, de kolencentrale in Hengelo, verwoestingen in Deventer en Enschede, bankoverval 15 november 1944 door het verzet in Almelo ter financiering van de spoorwegstaking, opmars bevrijders tot landgoed Driene en Enschede voorjaar 1945, intocht bevrijders in Enschede en Hengelo, aftocht Duitse bezetters Hengelo, intocht bevrijders in Deventer, Zwolle en Dedemsvaart, opbrengen landverraders en moffenmeiden in Enschede en Zwolle, drama’s bij landgoed Oxerhof en smeeroliefabriek Twentol in Deventer 10 april 1945, lanceerbasis bij Nijverdal van Duitse V1 raketten op Londen en Antwerpen.

Na de pauze ziet u beelden van Zwolle met onder andere de intocht van de Duitse bezetters op 10 mei 1940, de intocht van de Canadese Regina Rifles en Canadian Scottish bevrijders op 14 april 1945, de bevrijdingsoptocht voor Prinses Juliana bij hotel Wientjes op 5 september 1945, de heropening van de spoorbrug 1946 en de IJsselbrug 1947.

De filmavond begint op 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. De toegang is gratis (entree Van Wevelinkhovenstraat / hoek Eikenstraat).

Het filmprogramma “De Tweede Wereldoorlog in Overijssel en Zwolle” wordt elke woensdagmiddag in mei en juni herhaald vanaf 13:30 uur. De toegang is gratis.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)