GroenLinks kritisch over pilot Burgernet

Zwolle – De fractie van GroenLinks heeft kennis genomen van het persbericht dat het college van B&W verstuurde over de aangekondigde pilot Burgernet. Burgemeester en wethouders hebben aangegeven enthousiast te zijn over het initiatief. De fractie van GroenLinks deelt dit enthousiasme niet. GroenLinks zal niet akkoord gaan met het uitvoeren van de pilot Burgernet als het gaat om het inzetten van burgers om het opsporen van vermeende daders van een delict of misdrijf. De fractie adviseert deze pilot enkel te gebruiken voor het opsporen van vermiste personen en/of gestolen voorwerpen.

logo_groen_links.jpg

Voor het opsporen van vermiste personen  ziet de Zwolse fractie wel een goede mogelijkheid in dit instrument. Het kan een mooie aanvulling zijn op AMBER Alert en de opsporingsberichten die wij nu kennen. Het mede speuren naar vermeende plegers van delicten houdt echter een aantal risico’s in, waarbij grote vraagtekens geplaatst kunnen worden of dit de veiligheid van inwoners van Zwolle vergroot.

In de eerste plaats kan het gevoel van veiligheid bij burgers in negatieve zin beïnvloed worden, doordat ze met Burgernet op heel directe wijze geconfronteerd worden met onveilige situaties. Het wordt hierdoor moeilijker om deze gebeurtenissen te relativeren en in een breder, relativerend perspectief te zien. Daarnaast is het denkbaar dat de kans op persoonsverwisseling toeneemt en mensen aangehouden worden die niets met het delict of misdrijf te maken hebben. Tenslotte bestaat de kans dat dit systeem leidt tot het spelen voor eigen rechter of zelfs misbruikt wordt om iemand in diskrediet te brengen.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Idd mag eenieder wel iets meer bewust worden van het feit dat iedereen (ook lokale politici hoor) een bijdrage kan leveren om (het gevoel van) veiligheid te vergroten. We mopperen wel dat er te weinig handhaving is maar ook dat de kosten de pan uitrijzen. Of willen we anders maar meer (personeelneutraal) cameratoezicht ?


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.