Paviljoen park de Wezenlanden maximaal 600m2

Zwolle – Het college stelt de raad voor om in te stemmen met de realisatie van een horecagelegenheid in park de Wezenlanden van maximaal 600 m2. Deze optie heeft de grootste kans op een levensvatbare exploitatie. Het Instituut voor het Midden en Kleinbedrijf (IMK) deed onderzoek naar de economische haalbaarheid. De resultaten zijn inmiddels besproken met de klankbordgroep van park de Wezenlanden.

Vorig jaar december heeft de gemeenteraad het college in een motie opgedragen in een open gesprek met de klankbordgroep en de beoogd exploitant (Coelenhage) te onderzoeken op welke manier een horecapaviljoen met een omvang tussen 150 en 600 m2 kan worden gerealiseerd. Hierbij moesten de belemmeringen van de omwonenden zoveel mogelijk worden weggenomen.

Inmiddels is dit traject doorlopen. De afgelopen maanden hebben diverse gesprekken plaatsgevonden met (een afvaardiging van) de klankbordgroep. De conclusie van het IMK is dat de ondernemer een horecagelegenheid van 600 m2 economisch rendabel kan exploiteren. Voor de direct omwonenden blijven de bezwaren m.b.t. de openingstijden, het parkeren, geluid en verlichting bestaan.

Wat de openingstijden betreft, vrezen de buurtbewoners vooral voor overlast in de avonduren. Voor parkeren geldt dat de gemeente extra plekken aanlegt bij de dierenweide. Tegelijkertijd wordt er geld vrijgemaakt voor extra parkeerplaatsen. Dit geld is beschikbaar als later alsnog besloten wordt tot de aanleg van extra plaatsen. Om geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken legt de gemeente in ieder geval aan de exploitant een strengere eis op. Dit betekent dat hij 5 dB(A) minder geluid mag produceren dan volgens de voorschriften bij een dergelijke voorziening is toegestaan. Het voorkomen van lichthinder wordt bij de uitwerking van het bouwplan nader uitgewerkt.

Wanneer de raad instemt met de horecagelegenheid van ontwikkelaar 03 Projectontwikkeling en exploitant Coelenhage zullen zij het plan in overleg met de gemeente en de omwonenden uitwerken. Onderdeel daarvan is het maken van een beheerplan. In het beheerplan wordt onder andere vastgelegd hoe omgegaan wordt met geluid, licht, openingstijden, parkeren.

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Ik had gehoopt op iets ‘simpels’ zoals een ijsco/patat kraam in de zomer.Daarnaast natuurlijk ook een schoon (desnoods betaald) openbaar toilet


  ⚠️ Meld

 2. Discotheek zou mooi zijn maar dat zal em wel niet worden (logisch).

  Verder parkeerplekken? het provinciehuis dan? die hebben ook een ruime parkeerplaats die ’s weekends/’s avonds niet gebruikt wordt..


  ⚠️ Meld

 3. Dit is een mooi onderwerp voor een referendum.
  Wat is eigenlijk de reden voor een giga horecagelegenheid in het mooie stadspark. Wie heeft er om gevraagd? In de stukken uit 2004 staat dat een horecagelegenheid het park zou verlevendigen. Maar het park is al levendig: wandelende mensen, sporters, skaters, vogels en dieren.
  Volgens mij past een grote horecagelegenheid niet in zo’n park. Ja, het moet groot zijn anders is het niet rendabel. Laat toch zitten. Denk is aan de eventuele overlast voor de omwonenden, problemen met parkeren, avondverlichting ed waardoor het karakter van het park verandert.
  Zwolle heeft toch voldoende horecagelegenheden.  ⚠️ Meld

 4. Iedere keer als er weer een tijdelijke voorziening voor culturele festiviteiten wordt opgebouwd en zoveel dagen later wordt afgebroken, waarna het hele grasveld weer moet worden gefatsoe-neerd, dan wel ingezaaid en opgeklopt, vraag ik me af hoeveel die activiteiten op jaarbasis kosten.
  Zou het niet praktischer zijn één Multi-Functioneel-Cultureel en nog wat -eel (zeer vast) pavilioen op te zetten dat zo nodig door zijflappen, aanbouwsels en nog wat meer aan de behoefte kan worden aangepast?
  Naar mijn gevoel is de Zwolse gemeenschap – en die moet uiteindelijk de kosten betalen – dan toch veel goedkoper uit.
  Als er geen grootse activiteiten plaatsvinden kan de kernbehuizing voor alledaagse, kleine heerlijkheden worden gebruikt.
  Is dit een dom idee, of kunnen we hiermee uit de voeten?
  Vriendelijke groeten,
  HLB,


  ⚠️ Meld

 5. Het park ligt niet aan een hoofdweg, heeft onvoldoende parkeergelegenheid en heeft in de directe omgeving behalve het centrum weinig te bieden.

  Daarbij is het lastig te bereiken met de auto i.v.m. verkeersdrukte.

  Mooie fietsroutes komen niet langs het park en dagjesmensen die Zwolle bezoeken blijven doorgaans binnen de gracht.

  und so weiter

  Waarom geen partyruimte á 1500m2 op de Marslanden 1km verderop?

  En in het weekend ombouwen naar een Disco?  ⚠️ Meld

 6. @anton ; Als ik me goed herinner komt dit parkpaviljoen uit de koker van het toenmalige college (misschien wel ambtelijk ingefluisterd). Ik weet niet meer hoe de raad toen heeft gereageerd op het voorstel, maar intussen zijn we al 7 jaren overleg verder, incl. een horecandidaat en een norm: 600 M2.
  Een referendum was 7 jaar terug misschien een optie geweest (heel Zwolle, of de park-aanpalende wijken?), maar daar is het volgens mij nu wel te laat voor.


  ⚠️ Meld

 7. die visplaats waar altijd de brandstapel met oud en nieuw was vroeger?

  Bijna alle discotheken sluiten tegenwoordig dus lijkt mij geen reeel plan.


  ⚠️ Meld

 8. Waarom geen eenvoudig bouwwerkje met mogelijkheid voor koffie en andere versnaperingen? Een paar zitjes erbij, klaar is Kees. BNiemand heeft er vedrer last van. Kan altijd uit voor de ondernemer.


  ⚠️ Meld

 9. Weet nu waar ze hem gepland hebben, vind het moeilijk om te beoordelen of een dergelijk pavilioen daar haalbaar is. Kan me de bezorgheid van de buurt wel voorstellen. Bij evenementen is het parkeren in de omgeving een ramp. Het is maar net wat er toegestaan wordt in dat paviljoen. Krijgen ze ook toestemming om er partijen en feesten te geven, of is het puur bedoeld voor de dag recreant.


  ⚠️ Meld

 10. lijkt mij ook dat een groot bouwwerk hier niet toepasselijk is. de de parkeerplaats bij de dierenweide is toch echt een eindje weg en als er dan een groot feest is lijkt mij dat het ook in de toekomst moeilijk is op pakweg 40 autos daar kwijt te raken.

  waarom niet een kleiner gebouw met enkele zitplaatsen en een heel groot(evt met tenten te overdekken) terras eromheen? er zal toch vooral behoefte zijn aan horeca op zonnige dagen.

  een leuke koffie mogenlijkheid is nog wel wenselijk maar een groot stenen/glazen/stalen gebouw zit volgens mij niemand op te wachten en past ook niet in dit park.


  ⚠️ Meld

 11. Wat is hier eigenlijk uitgekomen

  Voor- en tegenstanders maken zich op voor de gemeenteraadsvergadering van maandagavond. Het woord is aan de Zwolse raadsleden; komt er een klein theehuis of een multifunctioneel grand café in park de Wezenlanden.

  Bron: site RTVTWENTE


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.