Moederdag Tandemdag in Zwolle

Zondag 13 mei is het ‘ Moederdag’ en op die dag start in Zwolle een speciale fietstocht om alle moeders van de deelnemers een middag lang te vermaken.

De organisatie van de reis is handen van Arjan Broekman (Proeflokaal van Zwolle) en Sander Dol (Xanders bazaar) Cultuur, entertainment, eten en drinken zijn de belangrijkste ingrediënten van de reis door Zwolle, groenste stad van Europa.

Mensen over de hele wereld hebben moeders al duizenden jaren geëerd. De Grieken organiseerden zo het jaarlijks lentefeest ter ere van de moeder aller Goden, Rhea. In de Middeleeuwen was ‘Moeder Zondag’ een kerkelijke feestdag in Europa. Het werd op de zondag voor Pasen gevierd.

In Nederland wordt moederdag op de tweede zondag van mei gevierd. De oorsprong van deze traditie in moderne vorm is met zekerheid te herleiden tot het begin van de twintigste eeuw in de Verenigde Staten. De Amerikaanse Anna Reeves Jarvis begon, nadat haar moeder was overleden in 1906 op de tweede zondag van mei, een campagne bij de plaatselijke kerkleiders om op deze dag een speciale dienst ter ere van alle moeders te houden en in 1914 riep president Wilson de tweede zondag van mei uit tot officiële feestdag ter ere van alle moeders.

Die dag werd na de Eerste Wereldoorlog door veel landen overgenomen, zo ook in Nederland. Vooral de afgelopen twee decennia leeft moederdag meer dan ooit en leidde in Zwolle tot het organiseren van moederdag tandemdag.

Tijd: tussen 14.00 – 17.00 uur.

Kosten: € 25,- p.p.

Meer informatie over startlocaties en vertrektijden van de activiteiten tijdens Meimaand Groene Fietsmaand is te vinden op: www.vvvzwolle.nl

 

Artikel delen:

Reageer