Kunstwerk de ‘Mars Orange’ onthuld

Zwolle – Het kunstwerk de ‘Mars Orange’ van is vanmiddag op feestelijke wijze onthuld door kunstenaar Hanshan Roebers en wethouder Nelleke Vedelaar. Het imposante bouwwerk geeft uitdrukking aan de verbinding tussen de oude en nieuwe identiteit van de wijk Oude Mars.

orangerie2.jpg

De ‘Mars Orange’ is goed zichtbaar vanaf de brede toegangsweg naar Oude Mars, dat aan landgoed Zandhove grenst. De gedachte aan een landgoed bracht kunstenaar Hanshan Roebers op het idee van een orangerie en een folly, een bouwwerk dat opzettelijk bizar is en puur ter decoratie dient. Beide bouwwerken worden soms gevonden op grote landgoederen, in kasteeltuinen en parken.

Roebers is geselecteerd uit een groep van zeventig kunstenaars die zich voor de opdracht hadden aangemeld. Vervolgens is de ‘Mars Orange’ tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen de kunstenaar, (toekomstige) wijkbewoners, leden van de Commissie Beeldende Kunst en de gemeente Zwolle. Het kunstwerk bestaat uit een constructie van Lariks/ douglashout en is 9,48½ meter hoog. De vier zijden zijn elk 4,08 meter. Deze maten komen van Dom Hans van der Laan, een architect die bekend is om zijn theorieën over getalsmatige verhoudingen in de bouwkunst.

In elke zijde van de ‘Mars Orange’ zit een groot ‘raam’. Drie ervan zijn bedekt met matglas. Het raam aan de zuidzijde is voorzien van helder glas, zodat hierdoor het zonlicht naar binnen kan schijnen en projectieverschuivingen van de constructie laat zien op de matglazen oppervlaktes.

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.