Ank Bijleveld presenteert “Atlas van de Vecht”

Zwolle – Donderdag 29 september arriveerde omstreeks 15.00 uur aan het Rodetorenplein de historische Enterse zomp “Regt door Zee”. Aan boord grote stukken zandsteen. Die blokken werden bij het plein overgeladen in de tjalk De Bruinvisch. Want het Bentheimer Zansteen gaat verder naar Amsterdam, de stad met veel gebouwen die uit die steensoort zijn opgetrokken.

img_4832_copy.jpg

Tijdens deze handeling heeft de Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld-Schouten de eerste exemplaren van het boek Cultuurhistorische Atlas van de Vecht overhandigd aan Ab Goutbeek als vertegenwoordiger van Vechtdalbewoners die in dit boek worden geportretteerd. De heer Goutbeek is geboren en getogen in het Vechtdal.

_4779.jpg

img_4798_copy.jpg

Hij is amateurarcheoloog en bestuurslid van de historische kring Vechtdal en heeft in vele artikelen en boeken zijn kennis over het Vechtdal voor een breed publiek ontsloten. De heer Goutbeek is een van de ontdekkers van de oude loop van de Vecht. De Vecht heeft ergens in het begin van de Middeleeuwen haar loop verlegd naar de huidige loop, maar zij liep vroeger zuidelijker, waar tegenwoordig de buurtschappen Emmen, Hoonhorst, Lenthe en Wijthmen liggen.

img_4819_copy.jpg

Tot slot werd er een toast uitgebracht en kon er gekeken worden hoe een steenhouwer in het zachte zandsteen een prachtige Vechtse Roos uithakte.

img_4839_copy.jpg

img_4852_copy.jpg

 

In het boek Cultuurhistorische Atlas van de Vecht wordt voor het eerst een diepgravende landschapsgeschiedenis gepresenteerd van het Vechtdal (van bron tot monding), compleet met vele historische kaarten en oude afbeeldingen. Dit standaardwerk kwam tot stand na diepgravend onderzoek door een grote groep onderzoekers en auteurs. De atlas is onderdeel van het programma ‘Ruimte voor de Vecht’, waarin provincie, gemeenten en waterschappen samenwerken aan een veilige, mooie en beleefbare Vecht.

Artikel delen: