Brandweer Zwolle sneller ter plaatse

Zwolle – Dankzij een nieuw bezettingsrooster is de brandweer in het noorden van de stad sneller ter plaatse. Vanaf 1 oktober is ook de kazerne aan de Harm Smeengekade permanent bezet.

De kazerne aan de Harm Smeengekade was door de week tussen 07.00 en 08.00 uur en 17.00 en 19.00 uur niet bezet met personeel. Bij een alarm moesten mensen eerst van huis komen om vanaf de kazerne uit te kunnen rukken. De brandweercollega’s uit Hasselt moesten zo nu en dan bijspringen voor een snelle dienstverlening in bijvoorbeeld Stadshagen. Met het nieuwe rooster is dat niet meer nodig en is per 1 oktober, naast de kazerne aan de Marsweg, ook de kazerne aan de Harm Smeengekade 24 uur bezet.

Het nieuwe bezettingsrooster is bovendien kostenbesparend. In het kader van de bezuinigingen bij de gemeente, heeft de brandweer bekeken of met een efficiëntere manier van werken kosten bespaart konden worden, zonder de dienstverlening te verslechteren. Uit gegevens van de afgelopen jaren over het uitrukken van de brandweer bleek, dat men met een andere inroostering met minder personeel toe kan én een 24-uurs bezetting mogelijk is. Voortaan zijn de kazernes 24 uur bezet met 12 brandweermensen in plaats van 14 personen, verdeeld over beide kazernes.

De verandering past in het voordurende streven van het korps naar snelle aankomsttijden. Wettelijk moet het eerste blusvoertuig in 90% van de alarmeringen binnen de normtijd ter plaatse zijn. Deze normtijd varieert, afhankelijk van het risico, tussen de 5 en 10 minuten. “Omdat Zwolle een compacte stad is en we nu twee parate posten hebben, voldoen we nog beter aan de norm”, aldus brandweercommandant Arne Poirot.

In de voortdurende verbeteringen past ook de bouw van de nieuwe brandweerkazerne op de hoek van de Middelweg. De bouw start medio oktober. Over ongeveer een jaar moet de nieuwe brandweerkazerne klaar zijn. Door deze kazerne zal het noorden van de stad nog sneller bediend worden. Deze post krijgt ook een 24-uurs bezetting. De locaties aan de Harm Smeengekade en de vrijwilligerspost in Berkum worden dan gesloten.

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Ik vind het zo ontzettend jammer dat ik het woord kostenbesparend in dit artikel tegenkom. Als het gaat om dingen als de brandweer, die erop gericht zijn (levens)reddend te handelen, eigenlijk schandalig dit te lezen. Ik had zelf liever het woord extra investering gelezen. Ik heb 1 keer van heel dichtbij meegemaakt hoe het eraan toegaat als er brand uitbreekt, en liever tien extra auto’s eerder op de lokatie, dan dat er één te laat is.
    https://www.weblogzwolle.nl/content/view/17369/55/


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.