Basketballers Be Quick winnen ‘oorlogsstrijd’

Zwolle – "It’s gonna be a war tonight" waren de eerste woorden van coach Jackson die avond. De mannen van Be Quick zaten in de kleedkamer en wisten dat Rebound heren 1 uit Harderwijk een lastige tegenstander zou gaan worden. Van een simpel potje basketbal was geen sprake, dit zou een oorlog gaan worden…. 

De wedstrijd begon moeizaam. De harderwijkers kwamen beter uit de startblokken en pakten een 2-7 voorsprong na enkele minuten. Echter hadden daarna ook de Zwollenaren het vizier op scherp en hielden het hele kwart verder de aansluiting (22-20). Echter ging het in de tweede periode faliekant mis. Be Quick verloor enkele malen gemakkelijk de bal en de gastploeg liep uit naar een 26-34 voorsprong. De thuisploeg speelde ondermaats; weinig rebounds werden gepakt en veel gemakkelijke schoten werden gemist. De vooraf zelfbetitelde oorlogsstrijders waren niets meer dan een paar afgekeurde veldwachters, die inmiddels tegen een fikse achterstand aankeken. Er moest na rust dus wel iets gaan gebeuren. (stand 31-41)

Tijdens de rust sprak coach Jackson zijn manschappen nog eens hardhandig toe. Bijna niemand haalde zijn normale niveau en alleen dankzij het geweldig verdedigende werk van foward Parasyris was het nog een wedstrijd.

In de tweede helft kwam er ander Be Quick uit de kleedkamer. De mannen begrepen dat er nog nooit een veldslag gewonnen was met een van 9-tot-5-mentaliteit, en dus werd er gebuffeld voor alles wat ze waard waren. Onder aanvoering van forward Parasyris werd er gevochten, geknokt en gestreden. De oud-dienstplichtige Griek speelde de wedstrijd van zijn leven en verdedigde de basket alsof Peloponnesische Oorlog wederom was uitgebroken.

Ondertussen speelde zich binnen de wedstrijd een moreel straatgevecht af tussen Reboundspeler Van Velzen en forward Post. Met zijn bekende bloedzuigertactiek kreeg de Be Quicker de boomlange Van Velzen gefrustreerd en kwam de Harderwijker blind uit de loopgraaf gestormd. Niet veel later snuffelde hij dan ook met vijf fouten en kon de dominerende Reboundspeler de rest van de wedstrijd op de bank toekijken.

Be Quick was terug in de wedstrijd en had nog één kwart om erop én er overheen te gaan. Dat gebeurde dan ook want na twee driepunters oprij stond de thuisploeg eindelijk weer op voorsprong. (69-68). Maar bij de tegenpartij was nog geen sprake van overgave en dus bleef het tot op de laatste minuut spannend.

Met een stand van 76-74 in het voordeel van Be Quick was er nog één aanval voor Rebound te gaan. Het schot werd gemist maar ging via een Zwollenaar buiten de lijnen. Alles kwam aan op de laatste actie van de wedstrijd. Met nog twee seconden op de klok was winst of verlies nog nooit zo dichtbij. Rebound nam de bal in maar de scheidsrechter vloot direct af wegens een te vroeg aflopend eindsignaal. Een losse driepunter viel nog raak maar het spel lag gewoon dood. Toen ontstond er commotie want de Harderwijker claimden dat de driepunter telde en dat zij dus gewonnen hadden.

Dat verhaaltje ging natuurlijk niet op, en het uitstekend fluitende arbitraire duo liet de aanval overspelen. Het laatste schot was een blindganger welke nauwelijks het bord raakte en dus had Be Quick de veldslag gewonnen.

Coach Jackson had gelijk, het werd een oorlog die avond. En hoewel er matig werd gespeeld, werd er met een leeuwenhart gestreden. De overwinning was verdiend en met vier punten uit twee wedstrijden staat de ploeg wederom weer bovenaan de ranglijst.

Artikel delen: