Isala Handencentrum viert 5 jarig bestaan

Zwolle – Het Isala Handencentrum heeft het eerste lustrum gevierd met een symposium voor vakgenoten. Tijdens het symposium besteedde Isala Handencentrum in het bijzonder aandacht aan de psychische gevolgen van handletsel en aan het ondersteunen van de therapietrouw via een nieuwe methodiek. Het centrum heeft zich in de afgelopen jaren medisch inhoudelijk en op onderzoeksgebied verder gespecialiseerd en ziet een breed scala aan patiënten met complexe handaandoeningen. Die kennis en ervaring is gedeeld met vakgenoten. Meer informatie: www.isala.nl/handencentrum

Handencentrum stelt dat het van belang is om na een trauma vroegtijdig te signaleren of een patiënt ook psychische klachten heeft door handletsel. Dit is van belang voor de voortgang van de revalidatie. Patiënten slapen bijvoorbeeld slecht of durven hun hand niet te bewegen. Psychische klachten kunnen echter de revalidatie belemmeren. Daarom pleit Isala Handencentrum voor een intensievere samenwerking met de klinisch psycholoog. Ook is het consequent volhouden van de therapie belangrijk, om zo snel mogelijk tot een optimaal herstel te komen en weer deel te nemen aan het dagelijks leven of bijvoorbeeld het arbeidsproces. Via een nieuwe directieve en klantgerichte manier van gespreksvoering, het zogenaamde motivational interviewing, kunnen handtherapeuten de therapietrouw ondersteunen.

 

Het Isala Handencentrum is officieel erkend als European Hand Trauma Center. Het centrum staat 24 uur per dag, 7 dagen per week paraat om hand- en polsletsel als gevolg van een trauma te behandelen. Binnen het centrum werken de specialisaties plastische chirurgie, revalidatiegeneeskunde en handtherapie in interdisciplinair verband samen. Ook heeft het centrum een bewegingswetenschapper in dienst die onderzoek uitvoert in opdracht van het centrum.

Artikel delen: