Nieuwe indoor vrijetijdshal aan Ceintuurbaan

Zwolle – Zwolle krijgt een centrum voor indoor vrijetijdsbesteding. Het gebouw wordt ontwikkeld door Jansen Vastgoed. Het centrum, dat de bovenbuur van de nieuwe Sligro-vestiging zal zijn, wordt uitgebaat door horecaondernemer Ben Schulte van Urbana. Op het voormalige Wezo-terrein werd donderdag door wethouder René de Heer het startsein gegeven. In het centrum, dat aan de Ceintuurbaan tegenover het FC Zwolle-stadion wordt gerealiseerd, kan men straks onder meer bowlen, lasergamen en dineren. De bouw start komende maand. 

indoorhal.jpg

Ervan uitgaande dat alles volgens plan verloopt, opent het centrum over een jaar. Dan staat er een compleet centrum voor vrijetijdsbesteding met spellen als bowling, lasergame, glow golf, paintball, snooker en biljart. Het pand wordt zo’n 4.000 vierkante meter groot, heeft een capaciteit van 400 tot 600 gasten en biedt volop parkeergelegenheid. De totale investering bedraagt ruim een miljoen euro. Behalve het Urbana Experience Center, zoals het voorlopig wordt genoemd, wordt naar verwachting een kinderspeelparadijs geopend. Daarvoor is Jansen Vastgoed in gesprek met een andere ondernemer. Het project wordt omarmd door René de Heer, wethouder Economische Zaken in Zwolle. “Er is zo vaak geprobeerd om een locatie voor indoor vrijetijdsbesteding te ontwikkelen in Zwolle, maar tot nu toe kwam het maar niet van de grond. Ik verheug me dan ook op dit project.”

Volgens de wethouder mag het Urbana Experience Center rekenen op een hoop belangstelling. Hij spreekt van een potentiële klantenkring van 120.000 Zwollenaren en 800.000 mensen uit de nabije regio die voor hun vrijetijdsbesteding geregeld naar Zwolle komen. “Zo’n accommodatie hoort bij een stad als de onze.

”De Heer complimenteert Gerrit en Bertus Jansen van Jansen Vastgoed en Ben Schulte van Urbana met hun ondernemersgeest. “Deze ondernemers is gelukt wat we al zo lang wilden in Zwolle. De eerste stap is nu gezet.”

Horeca

In het centrum is niet alleen gelegenheid tot vermaak, ook voor eten en drinken zijn er uitgebreide en gevarieerde mogelijkheden. “We maken een restaurant met een open keuken, een tapasbar, een loungegedeelte en een cafégedeelte waar gasten ook een privétap bij hun eigen statafel kunnen reserveren. Vanwege het sportieve karakter van deze uitgaansgelegenheid, willen we extra aandacht besteden aan gezonde en verantwoorde voeding.

”Voor groepen is er ook een ruimte van 800 vierkante meter die naar wens kan worden ingevuld. “Alles is mogelijk. Van een besloten borrel tot een concert voor een klein publiek”, zegt Schulte. Het Urbana Experience Center is overigens geen vervanger voor het bestaande restaurant en zalencentrum Urbana aan de Wipstrikkerallee. “Met het Urbana Experience Center voorzien we in een andere behoefte en spreken we een andere doelgroep aan”, legt Schulte uit. “Het wordt echt een familiair gebeuren, waar groepen zich uren kunnen vermaken.”

Werkgelegenheid

Het centrum, dat bovenop de nieuwe vestiging van de Sligro wordt gerealiseerd, zorgt net als de horecagroothandel voor extra werkgelegenheid. “Het Urbana Experience Center levert werk voor zo’n twintig fulltime krachten op”, zegt Schulte. Bovendien gaat het centrum leerplekken bieden voor leerlingen van regionaal opleidingscentrum Landstede. Rob van Kessel, voorzitter van het college van bestuur van Landstede: “voorheen hadden scholen praktijklokalen, nu is het onderwijs er meer op gericht de jongeren in de echte praktijk op te leiden. Het is fantastisch dat Ben Schulte daaraan wil meewerken.”

De Sligro, die op de nieuwe locatie niet alleen de groothandelfunctie heeft, maar ook een van de drie servicevestigingen van de keten wordt, biedt straks meer dan twee keer zo veel werkgelegenheid als het nu doet. De verwachting is dat ze groeien van 25 naar 60 tot 65 medewerkers.

Sportboulevard

Gelegen tegenover het FC Zwolle-stadion en met zo veel faciliteiten om recreatief te kunnen bewegen, wordt het Urbana Experience Center al tot de Zwolse sportboulevard gerekend. “De boulevard strekt zich uit van het Zwolse golfterrein tot en met sportpark de Pelikaan. Daartussen liggen onder meer het FC Zwolle-stadion, dit nieuwe centrum voor vrijetijdsbesteding, hippisch centrum De Haerst en voetbalvereniging Berkum”, zegt Thomas van der Staak, directeur Landstede Sport & Bewegen.

Artikel delen:
Reacties 39
 1. Gewaagd project in deze crisistijd. Ook met een beetje achterhaalde activiteiten als biljart en bowling. Ouderwets zelfs! Bedenk iets nieuws, iets innovatiefs, spraakmakends zoals b.v. een indoor-kermis of IJSBAAN 😉 dat bezoekers naar Zwolle zuigt.


  ⚠️ Meld

 2. Kondig in de regio Zwolle maar een nieuwe indoor-kermis of ijsbaan aan. Kijken wat de reactie is 😀 Biljarten (of bowlen) kan je in elk dorp. Dat jij niet kan schaatsen, daar kan ik dan weer niks aan doen.


  ⚠️ Meld

 3. Ja!! Eindelijk een bowling baan. Dat is dan weer beter als een ijsbaan.. moet er niet denken om in de kou te gaan staan.. Nee doe mij maar een lekker biertje tijdens het bowlen!
  Maar stiekem hoop ik dan wel op moderne banen.. anders is het nog niet veel aan 😮


  ⚠️ Meld

 4. Gewaagd project in deze crisistijd. Ook met een beetje achterhaalde activiteiten als biljart en bowling. Ouderwets zelfs! Bedenk iets nieuws, iets innovatiefs, spraakmakends zoals b.v. een indoor-kermis of IJSBAAN dat bezoekers naar Zwolle zuigt.

  Waarom altijd maar innovatief zijn als er vraag is naar het oude vertrouwde? Dat concepten waarbij verschillende oude en nieuwe vrijtijdsbestedingen onder 1 dak goed lopen is allang bewezen. Combineer het met nog een paar andere branches (in dit geval een groothandel) en je hebt een aantrekkelijk project waar investeerders voor durven te gaan.

  Dat jij bowlen ouderwets vind wil nog niet zeggen dat het niet populair is. Het is niet voor niets dat alle leisure combinatie concepten een bowlingbaan hebben.


  ⚠️ Meld

 5. “achterhaalde activiteiten als biljart en bowling. Ouderwets zelfs! ”

  Hoe kom je er bij dat biljarten en bowling ouderwets zijn??
  Dit zijn “gezelligheidssporten” die dagelijks door tientallen liefhebbers in alle leeftijdscategorien worden beoefend.


  ⚠️ Meld

 6. Eindelijk, hoop echt dat dit van de grond komt.

  Hopen dat de skeepies/omwonenden niet gaan zeuren en alles weer gaat vertragen…


  ⚠️ Meld

 7. Ben ik de enige die zich afvraagt wat er met het OLB gebeurt? Want aan de Centuurbaan, tegenover het Stadion… daar staat al iets…


  ⚠️ Meld

 8. 1) daar staat helemaal niks over in in het artikel
  2) het OLB wordt niet afgebroken. MAG niet eens afgebroken worden. Monumentenlijst 🙂


  ⚠️ Meld

 9. Gelukkig! Ken je toevallig “Bert Dijkstra nog…uit de tijd dat De Stentor gewoon nog een hele goeie Zwolse Courant” was? Dat was ook een columnist! Op de Sportpagina. Appie (H)appie hadden ze toen ook nog.

  On-topic: Plekken voor Vrije Tijdsbesteding? Uitstekend, hoop wel dat het rendabel is in deze tijden van crisis.


  ⚠️ Meld

 10. @ K.; mailde ook wel eens met Pieter en hij was 1 van de zeer weinige CDA-ers waarmee ik fatsoenlijk over politiek kon “praten”. Ongelooflijk dat CDA-Zwolle hem geen wethouder heeft gemaakt. Zegt me héél veel over die club (van rat Verhagen).

  Voor het gemak maar even de on-topic herhalen:
  On-topic: Plekken voor Vrije Tijdsbesteding? Uitstekend, hoop wel dat het rendabel is in deze tijden van crisis.  ⚠️ Meld

 11. vDijk weet het wel ppff… Juist in deze crisis tijd is het goed investeren, en een indoor kermis? Zeker die try-out vergeten in de IJsselhallen enkele jaren geleden waar werkelijk geen hond op af kwam! Een multifunctionele ruimte zoals dit is veel slimmer dan gokken op 1 doelgroep. Nee meneer van Dijk, van ondernemen heeft u geen kaas gegeten, dat is wel duidelijk.


  ⚠️ Meld

 12. ZiB, het was dan ook maar een richtinggevende suggestie. Ik ben inderdaad geen ondernemer, maar heb wel oog voor zaken die in de regio van belang kunnen zijn. Ook bedoelde ik ‘out of the box’ te willen denken, iets spraakmakends waarmee je met enige zekerheid (door b.v. marktonderzoek) goed kan scoren, maar dat valt zo te zien niet mee.


  ⚠️ Meld

 13. Mooie locatie, makkelijk te bereiken ook voor buiten de regio?. Scheelt qua verkeer wel dat we dan op zondag met onze fc spelen als het indoorcentrum af is8)  ⚠️ Meld

 14. Out of the box denken kan altijd nog. Dan praten we wel over iets hogere investeringen dan wat dit leisure centrum nodig heeft. Het is dan wellicht geen innovatief concept, maar het heeft wel bewezen dat het klanten trekt.

  Zoals je al zei dat je in iedere stad of dorp al kan bowlen klopt ook wel. Dan is het toch doodzonde als je eigen inwoners ergens anders naartoe moeten terwijl je het hier zelf ook aan kan bieden.

  Niet alleen blind staren op bezoekers van buitenaf, maar juist ook inspelen op de wensen en behoeftes van eigen inwoners.


  ⚠️ Meld

 15. Afgelopen jaar nog met een groep wezen bowlen bij Urbana: erg leuk om de vernieuwingen te zien daar!
  Ik merk dat er weer genoeg mensen hier zijn die niet eerst gekeken hebben naar de bowlingbanen tegenwoordig en er dan wel een mening over hebben…
  Bowlen is (weer) hip onder de jongeren! De kids die ik mee had hebben zich in elk geval grotendeels goed vermaakt!
  Ben benieuwd naar de plannen van Schulte verder, want blijft de oude locatie ook gewoon erbij open of gaat deze dan een andere bestemming krijgen?


  ⚠️ Meld

 16. Oh en ja ik heb gezien wat hij hierboven zei… (dat het geen vervanger is), maar ben gewoon benieuwd naar de toekomst en hoe dat gaat lopen als het op de ene locatie beter gaat lopen dan op de andere.


  ⚠️ Meld

 17. De bowlingbanen van urbana zijn jarenlang een teleurstelling geweest dus ik zou niet meer de moetie genomen hebben om daar nog eerst te informeren of ze de boel nu eens gemoderniseerd zouden hebben. Die ballen rolden bijna niet meer en je moest zelf tellen. Wij gingen dan maar naar Nijverdal omdat daar zo’n activiteitencentrum was.


  ⚠️ Meld

 18. Eensluidende namen voor twee locaties, Urbana en Urbana experience center. Beiden aanbieder voor bowling activiteiten. Wordt leuk als de ene helft van je gezelschap bij Urbana staat en de andere helft bij Urbana experience center. Die tweede naam wordt geheid ingekort.


  ⚠️ Meld

 19. Zo kun je overal een probleem van maken Nathalie,bekijk het is positief .Dit gebeurd allemaal door particuliere initiatieven.
  Als de gemeente zoiets zou opzetten zou iedereen weer zeuren over het risico etc.Ik juich het toe wat hier gebeurd.


  ⚠️ Meld

 20. @ Wichert, dat er een probleem van gemaakt zou kunnen worden is jou invulling. Probeer eens vaker wat positiever op een ander te reageren. Ik vind het juist vermakelijk


  ⚠️ Meld

 21. Nathalie ik bedoel dat er al moeilijk over wordt gedaan wat voor een naam er aan verbonden wordt.Jij bent nu al bang dat er mensen op de verkeerde plek staan.Ik ben juist positief en als jij dat ook bent zijn wij samen positief dat is toch een heerlijk gevoel.Alles wat goed is voor Zwolle juich ik toe,vooral ook particuliere initiatieven,ik val misschien in herhaling maar zo bekijk ik het nu eenmaal en probeer altijd het goede in de mens te zien.


  ⚠️ Meld

 22. Wichert, heel goed! Bedankt voor je reactie. Je vult ook nu echter in dat ik bang ben dat mensen op verkeerde lokaties komen te staan. Dat is nergens in mijn reactie te lezen.


  ⚠️ Meld

 23. Nathalie nog een poging :11-10 9:46.Leuk als de ene helft van gezelschap bij Urbana staat en de andere helft bij Urbana moeilijk woord


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.