Kameroperahuis trapt af in Odeon

Het komende seizoen brengt het Kameroperahuis weer een gevarieerd aanbod aan vernieuwend muziektheater. Dit seizoen met één opvallende rode draad: sterke vrouwen. Om het publiek een kijkje achter de schermen te gunnen vertellen muziektheatermakers op donderdag 20 oktober meer over hun voorstellingen tijdens een openbare kick-off bijeenkomst in Theater Odeon in Zwolle.

persona_01_lr.jpg

De kick-off begint om 19.30 uur, en aansluitend is er de mogelijkheid om de voorstelling Persona van Studio Minailo te bezoeken. Na afloop van de voorstelling zingt Maria Catharina latin jazz in de foyer. Reserveren voor deze bijeenkomst kan via Odeon De Spiegel Theaters. Deelname aan de kick-off is gratis, kaarten voor de voorstelling kosten € 16,-. Het Kameroperahuis ondersteunt jonge talentvolle operamakers in hun carrière. In de werkplaats is er ruimte voor experiment, het productiehuis is er voor verdere professionalisering. De serie Club Opera, een initiatief in samenwerking met de Schouwburg Rotterdam en de Diamantfabriek, selecteert voorstellingen waarbij ontmoeting tussen makers en publiek centraal staat.  In een informele setting geeft het publiek feedback en wordt een kijkje achter de schermen geboden.

Het komende seizoen presenteert het Kameroperahuis vijf producties: een muziektheatrale bewerking van Ingmar Bergmans film Persona, een satirische werkplaatsproductie over massamedia, twee tournees van Club Opera, en een stadsopera op locatie over een nog onbekend verhaal uit de geschiedenis van Zwolle.

Persona: zingend zwijgen

In Persona van Studio Minailo, een muziektheatrale bewerking van de gelijknamige film van Ingmar Bergman uit 1966, is de beroemde actrice Elisabet Vogler gestopt met spreken. Ze heeft van haar arts het advies gekregen om tot rust te komen in een afgelegen huis aan zee. Ze wordt begeleid door de jonge, naïeve verpleegster Alma. Het isolement brengt de vrouwen dichter bij elkaar. Alma, die de stilte van Elisabet probeert te doorbreken door voortdurend te spreken, geeft zich steeds meer bloot. Maar Elisabet trekt zich alleen maar verder terug in haar zwijgen. De twee vrouwen beleven momenten vol liefde en vertrouwen, maar ook van manipulatie en agressie. Eén element uit de oorspronkelijke film werd door regisseur Sjaron Minailo ingrijpend gewijzigd: Elisabet Vogler zwijgt door te zingen.

Persona is een productie van Studio Minailo in samenwerking met het Kameroperahuis en het Grachtenfestival. De voorstelling ging in première op 15 augustus 2011 tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam, en is nog te zien in oktober en november in Zwolle, Amersfoort, Amsterdam en Enschede. Voor meer informatie zie www.kameroperahuis.nl en www.studiominailo.com.

Bear v Shark: een filosofische satire

Bear v Shark is een muziektheatraal exces, een filosofische satire over de impact van massamedia op ons menselijk (be)leven. Hoe prettig is het leven in een maatschappij die aan het ‘verpretten’ is?

Via een overload aan scènes, soundbytes, obscure choreografieaftreksels en pseudo-wetenschappelijke reflecties volgen we Mr Norman op weg naar de Darwindome te Las Vegas waar het grote gevecht zal plaatsvinden: Bear v Shark! De voorstelling is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Chris Bachelder.

Deze presentatie toont ‘work in progress’, het resultaat van een onderzoek in de werkplaats van het Kameroperahuis door regisseur Arlon Luijten i.s.m. Elizabet van der Kooij en Ben Lammerts van Bueren (COMPOST). Bear v Shark is een co-productie van ALBA Theaterhuis, COMPOST en het Kameroperahuis. De enige Kameroperahuis-voorstelling dit seizoen die niet over vrouwen gaat is als concert te zien op 9 december 2011 in het Papenstraattheater in Zwolle en als werkplaatspresentatie op 12 en 13 januari 2012 in Theater Odeon in Zwolle. De volledige productie gaat in première tijdens de Operadagen Rotterdam in mei 2012. Voor meer informatie zie www.kameroperahuis.nl en www.albatheaterhuis.nl.

|The Reclining Woman: een ode aan de vrouw

The Reclining Woman is geïnspireerd op de beeldhouwwerken van Henry Moore. Het bezingt het leven van de vrouw, haar typische eigenschappen als de vrouwelijke lichamelijkheid, de seksualiteit en het moederschap. Thema’s die Henry Moore zijn leven lang bezig hielden. In The Reclining Woman wordt de vrouw van alle zijden belicht, vanuit de perspectieven van verschillende kunstenaars, dichters en schrijvers, zoals Federico Garcia Lorca, ee cummings, Hester Knibbe, Dylan Thomas, Paul Verlaine en Antjie Krog. Het libretto van componist Astrid Kruisselbrink leidt ons mee in een zoektocht naar de vrouw achter het beeld. Voortdurend bewegen we ons tussen twee werelden: droom en realiteit, de wereld van het abstracte, statische beeld en die van de levende, zingende vrouw.

The Reclining Woman is een productie van Muziektheater De Helling. De voorstelling ging in première tijdens Festival Voi-Z in april 2011, en gaat op tournee met Club Opera in januari en februari 2012. Voor meer informatie zie www.kameroperahuis.nl en www.muziektheaterdehelling.nl.

De Dood van Poppaea: hedendaags en multimediaal

Keizer Nero wordt getoond als een hedendaagse populist, als media-keizer. Eeuwig en altijd omringd door camera’s heeft hij de grootste moeite onderscheid te maken tussen zijn publieke bestaan en zijn privé-emoties. Toch daagt zijn hoogzwangere vrouw Poppaea hem daartoe uit. Dit leidt tot een machtsstrijd met als inzet de jonge onschuld in haar buik.

Als keizer Nero gaat Hans Dagelet met zijn geheel eigen, niet klassiek geschoolde stem de strijd aan met de verpletterende stem van de jonge lyrische sopraan Caroline Cartens. In de rol van de opiniërende media worden de beide spelers van commentaar voorzien door geprojecteerde zingende monden.

De Dood van Poppaea is een productie van WILco en gaat op tournee met Club Opera in april en mei 2012. Voor meer informatie zie www.kameroperahuis.nl en www.wilco.nu.
Amalia Bandi: een zigeunerkoningin in Zwolle

Op 12 april 1925 overleed zigeunerkoningin Amalia Bandi in een woonwagen aan de Holtenbroekerdijk in Zwolle. Drie weken voor haar dood was zij daar neergestreken met een groep van 50 zigeuners. Tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw is haar graf een muzikaal bedevaartsoord geweest voor zigeuners uit heel Europa. Firma Weijland maakt nu in samenwerking met het Kameroperahuis een stadsopera geïnspireerd op haar leven.

We zien Reini, een Zwolse jongen uit het hier en nu, die kan overleven aan de zelfkant van de maatschappij dankzij Amalia Bandi en de muziek. We volgen Reini te voet en komen op bijzondere plekken in Zwolle, waar we normaal nooit komen en waar normaliter ook nooit opera zal klinken. Een hele nieuwe stad gaat voor ons open.
Amalia Bandi gaat in première op vrijdag 11 mei 2012 en is daarna nog dagelijks te zien tot en met 20 mei 2012.

Voor meer informatie zie www.kameroperahuis.nl en www.firmaweijland.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Kameroperahuis trapt af in Odeon”

  1. De afzender had een (rechtenvrije-) foto als bijlage bij het persbericht gedaan. Dat de naam nu bekend is, is alleen maar mooi en goed!

Reacties zijn gesloten.