Gemeente Zwolle steunt actie Coming Out Dag

Zwolle – “Het is belangrijk om jezelf te kunnen zijn, ook op de werkvloer. Je seksuele geaardheid hoort daar bij”, aldus wethouder Nelleke Vedelaar. Zij ondersteunt van harte de nationale Coming Out Dag van COC Nederland. Dinsdagmorgen hing zij samen met secretaris Oenze Dijkstra de actieposter ‘uit de kast werkt beter’ op in het Stadhuis.

kast.jpg

De gemeente Zwolle voert sinds een aantal jaren het koploperproject ‘bespreekbaar maken van homoseksualiteit’ uit. Dat was de afgelopen jaren vooral gericht op allochtone kringen en wordt de komende jaren uitgebreid naar andere doelgroepen en de regio. Vedelaar: “Als je anderen vraagt om te werken aan acceptatie van homoseksualiteit en dit bespreekbaar wilt maken, dan moet je dat als organisatie ook intern doen. Deze actie is een mooie aanleiding voor onze werknemers om er bij stil te staan.”
Authentiek
Oenze Dijkstra, als gemeentesecretaris de leider van de ambtelijke organisatie, wil dat homoseksualiteit de normaalste zaak van de wereld is in zijn gemeente. “Ik heb het meest aan authentieke mensen. Dus ik wil dat je mens compleet op het werk verschijnt en niet een deel van je wezen onder de mat schuift. Als je jezelf kunt zijn ben je een betere ambtenaar voor de stad. De slogan klopt: uit de kast werkt beter. De gemeente wil de diversiteit in de Zwolse samenleving weerspiegelen, ook op dit punt.”
Noodzakelijk

Aandacht voor dit onderwerp op de werkvloer is hard nodig. Ongeveer een derde van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen of transgenders is op het werk niet uit de kast. Van de personen die dat wel zijn, krijgt 14 procent van de lesbische werknemers, 28 procent van de homoseksuele werknemers en 75 procent van de transgender werknemers te maken met negatieve reacties.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Mooie actie en support. Want er zitten b.v. nogal wat homosexuelen in de gemeenteraad van Zwolle, wel 6 denk ik waaronder Gerrit v.d. Kooy en wethouder Vedelaar zelf.

 2. Hoe lief bedoeld ook, dit soort maatschappelijke hervormingsacties lijkt me geen taak voor een gemeentebestuur.
  Het lijkt me ook dat het Zwolse bedrijfsleven niet veel behoefte heeft aan dit soort belerende kritiek op haar personeelsbeleid.

 3. Ik zie dat vaak het verschil gemaakt wordt tussen homoseksuelen en lesbiennes. Een lesbienne is toch niets anders dan een homoseksuele vrouw?

  Bij ons bedrijf hebben ze ook eens per jaar een onderzoek onder de medewerkers. Daar werd gevraagd:

  Ik zie mezelf als:
  -homo
  -hetero
  -transseksueel
  -zeg ik liever niet

  Sinds wanneer is transseksueel/transgender een seksuele geaardheid?!?

  Verder gewoon prima zaak dat mensen voor hun geaardheid uit kunnen komen! Je hoeft er niet mee te koop te lopen, maar het mag nooit nodig zijn het te verbergen!

 4. Ik vind dit een zeer goede actie!! Zo kun je laten zien dat Zwolle een tollerante gemeente is.

  @observer

  waarom zou een gemeente dat niet doen? Een gemeente is een voorbeeld voor veel mensen…. Als de gemeente zich hard maakt voor homo-emancipatie en acceptatie/tolerantie is er meer zichtbaarheid. Het laat zien dat een bedrijf (want zo zie ik alles wat met regering etc. te maken heeft) prima kan functioneren en iedereen zichzelf kan zijn zonder problemen……

 5. Ik vind het gewoon nog jammer dat dergelijke akties nodig zijn.
  Je wordt aangesteld op kwaliteit en niet op wat je thuis op de bank hebt zitten.Niet op wat voor een kleur je hebt .Niet of je een man of een vrouw bent.

  Wie je ook bent of wat je ook doet
  Samenwerken is voor iedereen goed.

 6. Zeker word je aangesteld op kwaliteit! (Tenminste….als het goed is!)

  Maar collegae gaan vaak lang niet zo tolerant met homo's om als de managers die gewoon mensen (ongeacht seksuele voorkeur) aangenomen hebben.

 7. Juist Plantje en daar moeten we met zijn allen,vooral op de werkvloer hard aan werken .Acceptatie kun je elkaar ook leren .

 8. Trouwens wil ik nog wel opmerken dat met al die IPads er steeds minder kasten nodig zijn ,dus moeten ze er maar massaal uit komen nu het nog kan,al is dat niet voor iedereen even gemakkelijk.

Reacties zijn gesloten.