Herdenking bij oorlogsmonument Haersterveerweg

Zwolle – Op donderdag 13 oktober verzorgen de leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp van 10.30 uur tot 11.00 uur een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument aan de Haersterveerweg. Wethouder Gerrit Piek legt namens de gemeente Zwolle een bloemstuk. Ook leerlingen en nabestaanden leggen bloemen bij het monument.

Dit ter nagedachtenis aan de zeven Zwolse inwoners die op 13 oktober 1944 op de schietbaan aan de Schrevenweg (nu Haersterveerweg) werden gefusilleerd als vergelding voor een gepleegde verzetsdaad. Scoutinggroep Jan Lijding uit Berkum verleent jaarlijks medewerking aan de plechtigheid. Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij “hun” monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van het monument (fusillering, neerstorten vliegtuig etc.).

Voorheen was de herdenkingsplechtigheid aan de Haersterveerweg hierop een uitzondering, omdat deze plechtigheid gekoppeld werd aan de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Ook deze plechtigheid zal gehouden worden op de datum, 13 oktober, die aanleiding was voor oprichting van het monument. Het monument aan de Haersterveerweg werd in 1987 geadopteerd door basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp. Het monument werd opgericht ter nagedachtenis aan de zeven Zwolse inwoners die op 13 oktober 1944 op de schietbaan aan de Schrevenweg (nu Haersterveerweg) werden gefusilleerd als vergelding voor een gepleegde verzetsdaad. Het monument stelt een schietbaan voor met daarop de namen van de zeven Zwollenaren.

Artikel delen: