Windesheim schenkt twintig laptops aan Gambia College

Zwolle – Tussen 2011 en 2014 verdeelt Windesheim docente Metsje Krol haar werk tussen Zwolle en Brikama (Gambia), waar ze aan de School of Education van het Gambia College lesgeeft in onderwijskunde, didactiek, klassenmanagement, pedagogiek en onderzoek. Eind oktober vertrekt ze opnieuw naar Gambia, gewapend met twintig laptops: een gulle gift van Windesheim.

foto20laptops20voor20gambia.jpg

De laptops, bedoeld voor de docenten van het Gambia College, zijn weliswaar afgeschreven, maar van een recente datum. Ze zijn schoongemaakt, nagekeken en gecontroleerd. Een deskundige computerexpert gaat mee om de docenten in Gambia erop wegwijs te maken. ‘Als onderwijsinstantie heb je de taak om aan ontwikkeling te doen. Dat kan op vele manieren. Je zou dit kunnen beschouwen als een dienst aan de wereld’, zegt Metsje over haar werk in Gambia.

Op het Gambia College begeleidt Metsje ook stagiaires van verschillende Nederlandse hogescholen. Op dit moment lopen er vier Windesheimstudenten stage van de opleidingen Verpleegkunde, Sociaal Pedagogische Hulpverlening en de Lerarenopleiding Scheikunde. ‘Het is belangrijk dat onze studenten zien dat Nederland niet het middelpunt van de wereld is. Ze leren er relativeren wat ze hier hebben en zien in dat het in het leven niet alleen om materiële zaken gaat. Verbreed je horizon en verleg je grenzen’.

Metsje onderstreept het belang van inbedding. ‘Het is erg belangrijk om er een langere periode te werken. Zo krijg je een goed beeld van de gang van zaken en zie je wat er echt nodig is. Op het gebied van organisatiemanagement is echt nog wel winst te behalen. Zo heeft het Gambia College weinig ondersteuning. Dat betekent dat het management en de docenten alles zelf moeten doen. Zo was er bijvoorbeeld in de examenperiode overdag geen stroom. Dat betekent dus dat de manager zelf ’s nachts de examenopgaven staat te kopiëren’, illustreert Metsje. Meer weten? Kijk op www.metsje.nl  en lees haar blog.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. jazeker! Ze zijn geinstalleeerd met Linux en daarnaast schijn je zelf de lokale taal het Wolof te kunnen instellen. Dus zeker en bedankt voor het meedenken. Dit wordt zeker op rijs gesteld.
    Suggesties, materialen en menskracht. Welom!


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.