Expositie ‘Rana’s portretten’

Zwolle – Rana Berends won in 1998 de Buning Brongers Prijs, een nationale prijs voor jonge veelbelovende schilders. Sindsdien heeft zij zich ontwikkeld als een veelzijdig kunstenaar. De laatste jaren heeft de kunstenares zich gespecialiseerd in portretten en is zij binnen dit genre van vele markten thuis. De expositie ‘Rana’s portretten’ omvat kinderportretten en de serie "Portretten van Landschap Overijssel" en is de gehele maand oktober te bezichtigen in de Bibliotheek Zwolle Centrum.

ranas20portretten.jpg
Eén van Rana’s portretten

De afgelopen jaren heeft Rana Berends als portretschilder veel in opdracht gewerkt. Vandaar dat er zelden tentoonstellingen van haar werk te zien zijn. Het werk hangt immers thuis bij de opdrachtgever of bij degene die een portret cadeau heeft gekregen. De opdrachten die de kunstenares krijgt zijn heel divers. Rana schildert portretten van mensen, van heel jong tot hoogbejaard en ook portretten van uiteenlopende dieren. De miniportretten zijn heel populair. Dat zijn portretten van slechts enkele centimeters groot. Ze worden met heel dunne penselen geschilderd en hebben een realistische stijl. Speciaal voor de tentoonstelling heeft zij een aantal van deze portretten te leen gekregen.

Omdat de Kinderboekenweek in de tentoonstellingsperiode valt, ligt de nadruk op kinder-portretten. De afgelopen jaren heeft Rana Berends veelvuldig in opdracht kinderportretten geschilderd. De onbevangenheid van kinderen is kwetsbaar en krachtig tegelijk. De kunstenares maakt graag portretten die vertederen. Behalve in opdracht heeft het kinderportret ook in haar vrije werk een stevige plek veroverd. Op de tentoonstelling is een recente reeks pasteltekeningen te zien, waarvoor haar (veel jongere) broers en zussen model hebben gestaan.

Zoals dat altijd al geweest is, houdt Rana Berends van de nodige afwisseling. Zij beperkt zich niet graag tot slechts één thema. De kunstenares houdt ervan om uitgedaagd te worden. Behalve kinderen schildert ze ook dieren en het afgelopen jaar is daar ook nog het landschap bijgekomen. Aanvankelijk figureerde dat als achtergrond voor portretten, maar in de serie "Portretten van Landschap Overijssel" kun je waarnemen dat het landschap zelf meer op de voorgrond komt. Deze serie is tot stand gekomen in een samenwerking tussen het Historisch Tijdschrift Overijssel "Mijn Stad Mijn Dorp" en Landschap Overijssel. Dit jaar verschijnen er in het totaal zes portretten van landschap Overijssel, waarvan de eerste vijf in het Biebcafé van de bibliotheek te zien zijn. Het laatste schilderij is nog in de maak. Het is de bedoeling dat de schilderijen eind dit jaar geveild worden en dat een deel van de opbrengst gedoneerd wordt aan Landschap Overijssel.

De expositie ‘Rana’s portretten’ is van 4 tot en met 29 oktober tijdens openingstijden van Bibliotheek Zwolle Centrum (Diezerstraat 80) gratis te bezichtigen. Rana Berends geeft zaterdag 15 oktober van 14.00 tot 15.00 uur in het Biebcafé van de bibliotheek een toelichting op de geëxposeerde schilderijen en gaat met belangstellenden in gesprek over haar werkzaamheden als portretschilder. Ook hieraan zijn geen entreekosten verbonden.

Artikel delen:
Reacties 18
 1. Ben begin dit jaar tijdens de open kunstroute (zo heet dat volgens mij) bij Rana geweest, en was erg onder de indruk van haar portretten.
  Wanneer ik in de stad ben loop ik zeker even binnen.


  ⚠️ Meld

 2. Goh Ingrid, dat was ik ook….van de vorige kunstroute denk ik. Ben er ook al eens eerder geweest. Rana heeft, naast haar spontane charme, (meer dan) iets bijzonders.


  ⚠️ Meld

 3. Voor de liefhebber ,Rana is morgenmiddag zelf ook aanwezig in de Centrale Bibliotheek van 2 tot 3 uur geeft ze toelichting op haar tentoonstelling.Aanrader


  ⚠️ Meld

 4. @ Ingrid, die ervaring had ik destijds dus ook

  vond het leuk om even om met haar te staan praten, ze vertelde vol passie over haar portretten

  onder 4 ogen. Sprak bij het verlaten van het kunstzinnige pand overigens ook een zeer bevlogen kunstenaar die heel aansprekend, maar heel ander werk maakte. Geweldig toch, als je zo’n gave hebt!


  ⚠️ Meld

 5. Mijn collega in Ruiterlaan 7, de rasZwollenaar Bertus Schuit, kon ook zo goed schilderen! Heb destijds 3 schilderijen van hem gekocht.
  Zijn Sil schilderde ook, benieuwd of ze het nog doen……

  Man, alleen dat engelengeduld al!


  ⚠️ Meld

 6. 🙂 ‘k ook maar vind een beetje inspanning tijdens mijn ontspanning ook altijd wel lekker. Zo lang geSPITSt achter elkaar….lukt alleen bij lezen denk ik….as t maar een heul goed boek is. Jij hebt de sportschool ontdekt he?  ⚠️ Meld

 7. 😀 Wat een leuke reacties allemaal! Inderdaad iedereen welkom morgen tussen 14 en 15 uur bij de bieb aan de Melkmarkt. Ik heb inmiddels wat materiaal bij elkaar gezocht om een kijkje in de keuken te geven. Ik hoop dat ik dit keer weer net zo bevlogen kan praten als in mijn atelier, want de verwachtingen worden zo wel heel hoog gespannen. Als dat maar goed komt. 😮 😉


  ⚠️ Meld

 8. SIEKO KOOLEN’s “Signalen” is ook absoluut de moeite waard!

  Kom net van de tentoonstelling in ons Cultuurhuis in Stadshagen: wat indrukwekkend….die teksten ook bij de kleurrijke schilderijen met een positieve insteek…..Sieko was o.a. mijn leraar op “De Wiekslag” was erg benieuwd hoe hij is de “Kunsten” stond…..Heb nog maar de helft gezien………………………………..anders kon ik geen reclame maken en om 14:00 is het al AFGELOPEN 😮

  ——————-

  Sorry van de topic-zendtijd/zendruimte Rana, maar gezien de urgentie én de markante persoon 😉


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.