SP: de thuiszorg is geen uitzendwerk

Zwolle – de SP in Zwolle wil dat de Zwolse thuiszorgaanbieders stoppen met het inzetten van uitzendbureaus om de zorg aan cliënten te leveren. De partij heeft opheldering gevraagd aan wethouder Dannenberg (CDA). Zorgaanbieder RAZ Groot Stokkert is door de gemeente Zwolle gecontracteerd om in Zwolle de thuiszorg te leveren. In plaats van te werken met eigen werknemers, worden er uitzendkrachten ingehuurd. De SP wil dat dit zo snel mogelijk stopt.

SP fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘De zorgaanbieders in Zwolle horen zelf medewerkers in dienst te nemen die de zorg aan cliënten leveren. Deze medewerkers krijgen scholing en moeten een bewijs van goed gedrag overleggen. Zo kan de kwaliteit en de continuïteit worden gewaarborgd. Bij het inzetten van uitzendkrachten krijgen cliënten te maken met veel wisselingen en soms zelfs onkundige werknemers. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van de geleverde zorg.’

De SP wil van de wethouder weten of hij dit een wenselijke situatie vindt. Ook vraagt de partij zich af onder welke voorwaarden deze uitzendkrachten hun werk moeten doen. Bovendien wil de SP weten wat de reden is dat zorgaanbieders niet met vaste werknemers werken, maar met uitzendkrachten.

Siderius: ‘Dit onderaannemerschap in de thuiszorg zorgt voor veel onzekerheid bij werknemers. Bovendien is het niet gewenst dat thuiszorginstellingen die de verantwoordelijkheid van een contract met de gemeente aangaan, deze verantwoordelijkheid bij een onderaannemer neerleggen.’

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Ik weet niet hoe de SP aan die wijsheid komt dat de RAZ met uitzendkrachten werkt, ze zullen wel de Icare bedoelen. Ik heb al een paar jaar hulp van de RAZ nog geen een keer een uitzendkracht gezien, zelf niet bij ziekte of vakantie van de vaste hulp, altijd goede hulp en zeer professioneel.
  Voor die tijd hulp gehad van de Icare maar die stuurde steeds weer een andere hulp op je af, welke ze volgens mij zo van de straat af trokken en die niet eens wisten hoe je schoon moest maken.


  ⚠️ Meld

 2. RAZ werkt met onderaannemers zoals een schoonmaakbedrijf die het werk weer onderuitbesteden aan een uitzendbureau.

  Het artikel klopt wel degelijk en het is nog erger dan omschreven..
  De gestuurde mensen zijn onbekwaam en de kwaliteit is ronduit slecht.

  Icare bestaat in de genoemde vorm niet meer, is in TSN Thuiszorg opgenomen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.