Kinderen en gezond gewicht

Zwolle – Het aantal kinderen in Nederland dat te dik is, groeit sterk. Het programma IKdoedurfkan! brengt kinderen van 5 tot en met 18 jaar met overgewicht in 10 stappen op gezond gewicht. Michèle van Reijsen van 4Lijf vertelt over dit programma en geeft tips aan ouders.

ikdoedurfkan.jpg

Het aantal kinderen in Nederland dat te dik is, groeit sterk. Tegelijkertijd neemt ook de mate van overgewicht toe. De dikkerds worden dus steeds dikker. Dat is ernstig, want overgewicht hangt samen met een verhoogd risico op een aantal ziekten. Een kind met overgewicht kan allerlei lichamelijke klachten krijgen, zoals klachten aan de gewrichten, kortademigheid en slaapstoornissen. Naast lichamelijke kunnen ook psychische problemen het gevolg zijn van overgewicht. Kinderen met overgewicht worden vaak gepest met hun lijf. Hierdoor worden ze onzeker, krijgen ze gebrek aan zelfvertrouwen en worden soms zelfs depressief.

Het programma IKdoedurfkan! brengt kinderen van 5 t/m 18 jaar met overgewicht in 10 stappen op gezond gewicht. Kinderen en jongeren leren stapsgewijs en op een leuke manier dat gezond eten en lekker bewegen leuk is. Via ‘gezonde klussen’ leren ze waarom dit zo belangrijk is. Daarnaast besteden de kinderen tijd aan het opbouwen en vergroten van het zelfbeeld en zelfvertrouwen. Ouders en verzorgers krijgen ondersteuning bij het ‘doen, durven en kunnen’ van hun kind met veel tips voor succes. Gedurende de 10-stappen ontvangen kinderen en ouders informatie over FFfout, baal ja dáág dag, treetje hoger, sport- en beweeg mee, SnoepGoed, tussendoortjes, PrikFris, vakantiepret, pestkoppen, Over Gewicht, FF-niet-sporten smoesjes en nog veel meer.

Meer informatie is te lezen op www.4lijf.nl. ‘Ikdoedurfkan!: lezing door Michèle van Reijsen start dinsdag 18 oktober om 20.00 uur in de Statenzaal van Bibliotheek Zwolle (Diezerstraat 80) en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Entree: 5,00 (voorverkoop) en 6,00 (aan de zaal). Reserveren is mogelijk via www.bibliotheekzwolle.nl .

Artikel delen: