Fraterhuis sluit de poort !

Op dinsdagavond 1 mei a.s. is het dan zover, Filmtheater Fraterhuis sluit de poort. Het karakteristieke poortje aan de Praubstraat gaat definitief op slot voor de filmliefhebbers van Zwolle en vanaf donderdag 3 mei zullen de bezoekers van het Fraterhuis via de gezamenlijke ingang van theater Odeon en Filmtheater Fraterhuis aan de Blijmarkt binnenkomen. Het poortje is sinds 1995 in gebruik geweest door Filmtheater Fraterhuis.

Filmtheater Fraterhuis legt de rode loper uit voor de allerlaatste bezoekers die via het poortje en de karakteristieke buiten kassa (uniek in Nederland) de filmzaal opzoeken. Voor de laatste klant aan dit bijzondere kassaluikje zijn er bloemen en meer. Ook de overige bezoekers worden niet vergeten. Zij ontvangen na afloop een vrijkaart voor de nieuwe Novonfilmzaal en kunnen tevens alvast een kijkje in die zaal nemen. De medewerkers en vrijwilligers zullen tijdens deze laatste voorstelling de entree “afbreken” en “ontmantelen”. Zakdoeken worden klaargelegd…wellicht ook voor bezoekers…

Het karakteristieke poortje leverde de afgelopen jaren steevast landelijke kritiek en bewondering bij de beoordeling van Filmtheaters op: “een buitengewoon ouderwetse buitenkassa waar je hopeloos in een rij van de regen in de drup staat te wachten”, maar ook voor bewondering voor de sfeervolle entourage: “gezellig kletsen  in een middeleeuwspoortje in afwachting van een bijzondere film op een bijzondere locatie”. Ook voor de vrijwilligers was de buitenkassa vaak een avondje afzien. Gure wind , en bij vlagen rondvliegende geldbiljetten, onverstaanbare klanten. Toch was er bij de kassavrijwilligers een lichte strijd gaande wie of de laatste kassadienst en dus het luik dicht mocht doen !

Filmtheater Fraterhuis gaat na 1 mei even dicht om vanaf 3 mei te starten met het proefdraaien van film in de Novonzaal. Deze unieke zaal is door het Fraterhuis en theater Odeon verbouwd en gerenoveerd tot een sfeervolle multifunctionele zaal. Met behoud van unieke bouwsporen zoals de prachtige manegespanten is er nu sprake van een zaal waarin een filmdoek en vlakke vloer elkaar in hun specifieke functie kunnen versterken. De officiële opening van het hele complex is gepland voor 20 september.

Artikel delen:

Reageer