‘Wildgeparkeerde’ fietsen verplaatst naar stallingen

Zwolle – Fietsen die op drukke momenten verkeerd geparkeerd staan op de Grote Markt in Zwolle, het hart van de stad, worden vanaf medio oktober verplaatst naar nabijgelegen fietsenstallingen. De gemeente pakt op die manier de overlast aan die al jaren ervaren wordt vanwege de fietsenchaos op deze centrale plek in de Zwolse binnenstad. Rondom de plek waar vaak ‘wildgeparkeerd’ wordt zijn voldoende fietsenstallingen beschikbaar, is de redenering van de gemeente.

Zwolle zet al enige tijd in op een gastvrije binnenstad voor alle bezoekers. Daarbij hoort ook voldoende parkeergelegenheid, op of zo dicht mogelijk bij de plekken waar de bezoekers van de binnenstad dat willen. Verkeerswethouder René de Heer: “Voor fietsers hebben we de afgelopen jaren honderden éxtra stallingsplekken aangelegd direct in en om het winkelgebied. Sinds deze zomer hebben we daar in het hart van de stad ook nog ruim honderd extra mobiele stallingsplaatsen aan toegevoegd waar je op drukke momenten je fiets kwijt kan. Omdat we bijvoorbeeld ook voor mensen die slecht ter been zijn of blind en slechtziend een gastvrije binnenstad willen, is nu ook het moment aangebroken om fietsen die de doorgang blokkeren te verplaatsen naar een van onze stallingen.”

De wethouder geeft aan dat de afgelopen zomer op de locatie waar de fietsen voor de meeste overlast zorgen – op de driesprong van Oude Vismarkt, Grote Markt en Diezerstraat – ‘wildparkeerders’ al aangesproken zijn. “We hebben op deze locatie toen door een promotieteam op de drukke zaterdagen fietsparkeerders vrijwillig verwezen naar onze beschikbare stallingsruimte. Bijvoorbeeld de mobiele fietsenstalling op het Grote Kerkplein. Dat is ongeveer vijftig meter lopen of fietsen. Veel mensen hebben daarop alsnog gebruik gemaakt van een van de vele honderden stallingplekken die we pal in ons winkelgebied hebben. Maar sommige mensen blijven de fiets neerzetten op een plek waar dat niet kan. Die gaan we nu ‘helpen’ door hun fiets uit de weg te zetten, in een van onze stallingen”, glimlacht de wethouder. “Overigens moeten ze zelf op zoek waar hun fiets precies door ons geparkeerd wordt”, voegt De Heer daaraan toe.

Fietsen die verplaatst worden vanaf de kop Oude Vismarkt/Grote Markt worden in een van de drie naastgelegen stallingen gezet: óf in de stalling op het Grote Kerkplein óf in de stallingen op de Oude Vismarkt en het Gasthuisplein.

Voor de aanpak van de fietsenchaos in het stadshart zet Zwolle ook de komende periode een promotieteam in. De Heer: “We willen mensen opnieuw persoonlijk aanspreken op de onwenselijkheid hun fiets lukraak op de Grote Markt neer te zetten. We geven potentiële wildparkeerders de kans zelf een van de vele beschikbare stallingsplaatsen in het centrum te gebruiken. Wie dan nog niet mee wil werken aan een voor iedereen toegankelijke en gastvrij binnenstad zal bij terugkomst zijn fiets terug moeten vinden in een van de drie stallingen dicht bij deze locatie”.

De verwachting van de gemeente is dat de ‘huiskamer van Zwolle’, zoals de binnenstad ook wel eens genoemd wordt, door het verplaatsen van de fietsen voortaan nog aantrekkelijker wordt voor bezoekers. Aan het einde van dit jaar beoordeelt de gemeente of het verplaatsen van de fietsen naar de naastgelegen stallingen effectief is.

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Misschien een idee dat ze dan ook het voetpad langs de Westerlaan eens in de gaten gaan houden! Daar lopen is ivm alle goed en vooral fout geparkeerde fietsen ook geen lolletje!


  ⚠️ Meld

 2. Nou gisteren hebben ze wel fietsen weggesleept bij ’t station (achter de AH/Smullers etc.), waaronder dus de mijne. Fijn als je pas om middernacht op ’t station terugkomt >:(.
  Die fietsenstalling zijn ook niets waard namelijk.


  ⚠️ Meld

 3. Kinderachtig gedoe, NL is fietsland nr.1 jank dan niet over die fietsjes die 1 of andere zuurpruim in ZIJN of HAAR weg staan. Accceptieren bittte! We zijn ook nog nogal drukbevolkt. Communicatie en respect kan dat zo houden. Niet zomaar wegslepen………


  ⚠️ Meld

 4. @Sander
  Moet je je fiets daar maar niet neerzetten. Na het streekbusstation zijn zat goede plekken om je fiets neer te zetten en met een goed slot (kettingslot!) wordt je fiets ook niet gejat.

  Goede actie van de gemeente dit! Van mij mogen ze ook alle fietsen wel op een grote kar gooien en af laten voeren naar de Marslanden ofzo. Dan ben je zo van dit probleem af. Mensen gaan dan wel 2x nadenken voordat ze zomaar hun krot ergens neer pleuren om het zo maar te noemen.


  ⚠️ Meld

 5. @Marcelovic
  Dan wil ik wel weten waar, want die fietsenstalling is niets waard. Voordat je een plekje hebt gevonden en op ’t perron bent (hoef gelukkig maar naar perron 14 meestal) ben je 10 minuten verder. Daar heb ik geen tijd voor ’s ochtends vroeg.

  Ze moeten er eens een goede fietsenstalling aan de centrumzijde van het station neerzetten, want dit is mooi makkelijk cashen.


  ⚠️ Meld

 6. K, ik reageer puur op ervaring 15.38. Volgens mij is niet duidelijk aangegeven waar in de stad kan worden gestald. Bijvoorbeeld in Stadshagen waar men jankt over verkeerd geparkeerde fietsen. Ja….er staan teveel fietsen bij t station. Maar dat is al erg lang bekend. Schijnbaar halen ze zo je fiets weg

  Fijn als je pas om middernacht op ’t station terugkomt

  ………daar staat natuurlijk niemand om te juichen. De Heer is van de VVD, je weet dat dat de autopartij is en dat hun in het algemeen weinig fietsen…..als je dan ook nog weinig inlevingsvermogen hebt en je eigen ego heel belangrijk vindt, is 1 en 1 al snel 2.

  Maar jij vindt dat er ook met de communicatie nixxx mis is….nou ja, zal wel, ben ter plekke dus niet op de hoogte.

  Lekker weekend!  ⚠️ Meld

 7. Zolang er in de binnenstad geen algemeen parkeerverbod voor fietsers (m.u.v. fietsenstallingen) wordt afgekondigd, dus ook verkeersborden, moeten van de fietsen afblijven.

  Volgens mij is een dergelijk fietsverbod al wel bij het station van toepassing.


  ⚠️ Meld

 8. Wat betreft de fietsen op het station, is inderdaad mooi makkelijk cashen voor het AFAC want je mag gewoon betalen als je je fiets terug wil.
  Als een of andere lomperik jou fiets uit de stalling trekt zodat diegene zn eigen fiets er kwijt kan en jou fiets wordt daardoor meegenomen mag je gewoon betalen..

  Wat betreft het fietsen wegslepen in de binnenstad, ik zal er wel op letten, geen zin om bij stallingen daarna mn fiets te moeten gaan zoeken..  ⚠️ Meld

 9. En elke dag je fiets meenemen in de trein is ook al geen optie! dat mag alleen buiten de spitsuren en je moet een apart kaartje van 6,50 euro betalen!


  ⚠️ Meld

 10. haha, daar gaan De Heer en de gemeente Zwolle het nog lastig mee krijgen! Nog niet zo heel lang geleden is er als ik het mij goed herinner een rechterlijke uitspraak geweest waarin gesteld werd dat gemeenten niet zomaar fietsen mogen verplaatsen cq verwijderen zonder de eigenaar van de fiets in de gelegenheid gesteld te hebben om deze te verplaatsen/verwijderen. Vergelijk het met een auto, die krijgt eerst een parkeerboete, staat ie er nog te lang dan vervolgens een wielklem voordat de auto vervolgens weggesleept wordt.

  Kortom: is je fiets door de gemeente weggehaald of verplaatst, procederen loont! 😀


  ⚠️ Meld

 11. nou sleep ze:P

  daar is geen beginnen aan
  en wie gaat dat doen?
  daar heb je een dag taak aan
  tip: zet die dikke agenten m/v hier voor in8)


  ⚠️ Meld

 12. ze zouden met de srtadswachten stoppen dat is te duur, zet ze hier maar voor in hebben die mensen ook weer wat te doen.
  ja-tja daar hebben ze dan een mooie dagtaak aan.


  ⚠️ Meld

 13. @Sander
  Dan moet je 10 minuten eerder weg gaan ’s ochtends. En hoezo is die fietsenstalling na het streekbusstation niets waard? Die stalling is goed bereikbaar, goed verlicht en ja er staan veel fietsen maar er is wel plek.


  ⚠️ Meld

 14. goede zaak! moet je eens kijken wat voor zooitje het altijd is bij het notenwinkeltje! Mensen zijn te beroerd om een paar meter te lopen!


  ⚠️ Meld

 15. Vanmiddag was de fietsenstalling op het Grote Kerkplein beter gevuld. Voor een derde in ieder geval! De chaotische toestand bij de kruising Diezerstraat / Oude Vismarkt is derhalve gebleven. Er was, voor zover ik dat heb kunnen zien, geen controle of promoteam vanmiddag.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.