Op Taalsafari in Zwolle

Zwolle – Op vrijdag 14 oktober is in de Sassenpoort het eerste exemplaar van de stadsgids „Taalsafari Zwolle‟ aangeboden aan wethouder René de Heer. Voorafgaand daaraan gaf de auteur, Girbe Buist, een toelichting op de inhoud. Quote Girbe Buist: “Deze publicatie is geen strikt wetenschappelijk geschrift, maar de schrijver wil op een populair wetenschappelijke wijze de ogen van een groot publiek openen voor onze taal en voor ons erfgoed als informatiebronnen van een boeiend verleden”.

14-10-2011_op_taal_safari_in_zwolle_2.jpg

In het dagelijks leven worden er tal van zegswijzen en uitdrukkingen gebruikt waarvan de oorspronkelijke betekenis onbekend is. Veel historische zaken waar uitdrukkingen aan ontleend zijn, kunnen alleen nog in musea en monumenten worden bekeken, maar soms kom je ze ook tegen in het straatbeeld. Zoals in Zwolle, bijvoorbeeld het voormalige woonhuis aan de Praubstraat 16-18 van de beroemde schoolmeester Willem Bartjens (1569-1638), die nog voortleeft in de uitdrukking “volgens Bartjens”. Deze uitdrukking geeft aan dat een berekening of zin kloppend of logisch is, verwijzend naar het door hem geschreven rekenboek. Of zoals de resten van de Zwolse stadsmuur, die in verband kunnen worden gebracht met de uitdrukking “voor iemand in de bres springen”: het voor iemand opnemen. Deze uitdrukking is afkomstig uit het krijgswezen en betekent letterlijk: met zijn lichaam de bres (de opening, die door het geschut van de belegeraars in de muur van een vesting of stad is gemaakt) opvullen om zo een medestrijder te beschermen.

14-10-2011_op_taal_safari_in_zwolle_1.jpg

14-10-2011_op_taal_safari_in_zwolle_3.jpg

De taalsafari is een wandeling langs Zwolse musea en monumenten, die te koppelen zijn aan spreekwoorden en uitdrukkingen uit onze taal. Zo krijgt de lezer aan de ene kant een beeld van de rijke Zwolse historie en aan de andere kant wordt hij soms verrast door de invloed die de historie gehad heeft op onze taal.

‘Taalsafari Zwolle’ is vanaf zaterdag 15 oktober voor € 5,- verkrijgbaar bij VVV Zwolle, Grote Markt 20, Zwolle, tel. 038-4216198.

Artikel delen: