Eerste Ovatie Cabaretfestival (OCF)

Zwolle – De 1e ronde van het Ovatie Cabaretfestival (OCF) begint op 10 december 2011 in Zwolle. Het wordt geopend door de Vlaamse cabaretier Arnout van den Bossche. Hij was de laatste winnaar van de bronzen Ovatie Cabarettrofee, toen nog onder de vlag van het Deltion Cabaretfestival (DCF). Het DCF was 15 jaar lang het grootste publiekscabaretfestival van Nederland en België.

cabaretfestival.jpg

Het OCF bouwt voort op de fundamenten van het voormalige DCF en zet hiermee een 15-jarige cabarettraditie voort. Dat doet het in uitgebreidere en gewijzigde vorm. Was het DCF slechts een eendaags cabaretfestival, dat alleen in Zwolle plaatsvond, het OCF strekt zich uit over drie dagen en evenzoveel steden. Want naast Zwolle (1e ronde) zijn ook Enschede (2e ronde) en Apeldoorn (fi nale) van de partij.

Tijdens de 1e ronde te Zwolle en de 2e ronde te Enschede treedt het aantal deelnemers over evenzoveel zalen gelijktijdig driemaal op met een halfuursoptreden. Een willekeurige selectie uit het publiek beoordeelt de bezochte performances door middel van het invullen van voorgedrukte publieksjuryrapporten. Tijdens de fi nale te Apeldoorn treden echter de drie fi nalisten in één en dezelfde zaal op. Ze doen dat na elkaar met elk één halfuursoptreden.
Op zaterdagavond 10 december bijt Zwolle het spits af. Dat doet het met een deelnemersveld van 10 Nederlandse en Vlaamse cabaretiers. De daarop volgende donderdagavond – 15 december – vormt de Vrijhof (Universiteit Twente) te Enschede het strijdtoneel. Hier treden 5 – door het publiek te Zwolle geselecteerde cabaretiers – met elkaar in het strijdperk. De 3 bij het publiek in Enschede het meest in de smaak vallende cabaretiers spelen de daaropvolgende avond – vrijdag 16 december – in Apeldoorn de fi nale. Zij strijden successievelijk om de bronzen Ovatie Cabarettrofee en een geldprijs van  2000. Tijdens de fi nale beoordeelt het voltallige publiek de prestaties van de fi nalisten. Die beoordeling wordt ondersteund door het commentaar van een driehoofdig jurypanel. Het staat het publiek uiteraard vrij dit commentaar al dan niet in zijn beoordeling te betrekken.
 
Voordat de winnaar van de 1e editie van het OCF bekend gemaakt wordt, verzorgt het muzikale duo Vonder & Bloom een gastoptreden.

Artikel delen: